Amazoni laos töötavad «orjad», kes teevad 55-tunniseid töönädalaid (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ühendkuningriigis Essexis Tillburys asub maailma suurima internetikaubamaja Amazon üks suurladudest, mille töötajad teevad väidetavalt 55-tunniseid töönädalaid, et tellimused õigel ajal tellijateni jõuaks.

Briti meediasse jõudsid fotod, millel on Amazoni «orje» näha püstijalu magamas, käed ja nägu on toetatud ettejuhtuvatele objektidele.

Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: CHRIS J RATCLIFFE/AFP/Scanpix

Töötajate sõnul on nende töötingimused kohutavad, neil ei ole peaaegu üldse aega süüa ega WCd kasutada ning neile makstakse vähe.

Laos on kaamerad, mis salvestavad laos toimuva ja annavad märku, kui töötajad tegelevad ühes tunnis vähem kui 300 objektiga.

Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kuna Tillburys asuv Amazoni ladu on hiiglaslik, siis juba töökohale jõudmine võtab oma aja ning tualetid asuvad tööpaigast enam-vähem veerand kilomeetri kaugusel.

Amazoni Tillbury ladu on Euroopa suurim, olles 11 jalgpalliväljaku suurune ja sellest käib aastast läbi 1,2 miljardit kaubaobjekti.

Briti Sky News reporter Carole Cadwalla pääses sinna viieks nädalaks inkognito tööle ning tema sõnul teevad töötajad ületunde, kannatades nii füüsiliselt kui vaimselt.  Ajakirjanik kinnitas, et üleväsinud töötajad magavad püstijalu, kuna on väga väsinud.

«Need, kes ei suuda ettenähtud tööülesandeid täita, ootab ees vallandamine. On juhtumeid, mil ületöötanud töölised on ära viidud kiirabis, kuna nad minestasid, sest töö on füüsiliselt raske ja kurnav,» lisas reporter.

Reporteri sõnul ei vasta tõele Amazoni reklaamfilmid, mille abil loodetakse uusi töötajaid värvata.

Pärast meediapaljastust teatasid Amazoni juhid ja selle lao esindajad, et töötajate olusid parandatakse ja nad ei pea enam ületunde tegema. Samuti lubati tõsta nende palka.

Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters/REUTERS/Scanpix

Itaalias ja Saksamaal asuvate Amazoni ladude töötajad on juba korraldanud streigi, kuna ka nende tööpäevad venisid väga pikaks ja neile ei makstud piisavalt.

«Olen orja seisuses, meilt nõutakse üle mõistuse kiiret tegutsemist, mis ei ole füüsiliselt võimalik. Tegemist on süsteemiga, mis inimesi tapab. Ma ei ole oma sõpru pikka aega näinud, nad vist arvavad, et olen surnud. Kui ma sellises tempos pean edasi töötama, siis ma surengi,» sõnas üks anonüümseks jääda soovinud Amazoni laotöötaja.

Teine lises, et siis kui neil ei ole midagi teha, isegi siis ei tohi nad istuda.

«Kas ülemused ei saa aru, et oleme inimesed, meile kehtivad samuti õigused. Me ei ole orjad ega veoloomad,» teatas veel üks Amazoni laos töötav isik.

Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA Images/Scanpix

Amazon teatas meediakriitikale, et nende firmas, kaasa arvatud ladudes on positiivne tööõhkkond. Töötasu on konkurentsivõimeline ja töötajatel on mitmeid soodustusi ning nagu kõik firmad, ootavad ka firmajuhid palgatud töötajatelt, et nad annaksid endast parima.

Meedia andmetel  puuduvad Essexis asuvas Amazoni laos aknad ja töötajatel ei ole päevavalgust, on vaid kunstlik valgustus. Nad alustavad tööd kell 7.30 hommikul ja lõpetavad kell 18.00. Tööaja jooksul on kaks pooletunnist vaheaega.

Amazoni ladu
Amazoni ladu Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles