Kuidas Eesti esimene kõige kuulsam selgeltnägija 20. sajandi lõppu ette ennustas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Kalamees
Mai Kalamees Foto: kuvatõmmis / TV3

Seitsmeste stuudios käis külas Kiek in de Köki ja Bastionikäikude juhataja Toomas Abiline, kellega vesteldi esimese vabariigi aegsetest selgeltnägijatest.

Üks tuntumaid toona oli Mai Kalamees. Sõjaeelses Eestis olid ennustajad pea sama populaarsed nagu tänapäeval. Lehed trükkisid meeleldi ära tulevikunägemusi, mida kuulutasid kuulsamad selgeltnägijad, kelle hulka kuulus ka lihtsates oludes kasvanud Kalamees. Hüpnoosi all oskas naine kirjeldada minevikusündmusi. Tema Pirita kloostri mineviku elu-olu kohta antud kirjeldused tundusid ajaloolastele vägagi tõepärased. Kalamehest kirjutasid Eesti ajalehed 20ndate lõpus ja 30ndate alguses väga palju.

"Rahvas lõbutseb jaaniõhtul, kui äkki on taevas täis Nõukogude Venemaa sõjalennukeid, mis ründavad Tallinna," ennustas selgeltnägija Mai Kalamees 20. sajandi lõppu. "Puhkeb hirmus sõda, mis kestab palju aastaid. Purustatud Tallinnast saab 5000 elanikuga provintsilinn ja pealinn on Tartu."

Mai Kalamees oli väga vähese haridusega, ka kolm klassi kihelkonnakooli jäi tal lõpetamata. Oma teadmised maailmas toimuva kohta ammutas ta ise lugedes.

Vaata täpsemalt intervjuust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles