Argentina kadunud allveelaeval on ainsa naisena 35-aastane ohvitser Eliana Maria Krawczyk (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliana Maria Krawczyk
Eliana Maria Krawczyk Foto: twitter.com

Üks nädal tagasi kadus Argentina allveelaev, mille 44-liikmelises meeskonnas on ka üks naine, 35-aastane ohvitser, navigaator Eliana Maria Krawczyk, kes samas on ka Lõuna-Ameerika ainus allveelaevaohvitser.

Mar del Plata mereväebaasi teel olnud allveelaeva ARA San Juan saatus on seni teadmata, kuigi oletatavalt üritab meeskond endast baasile märku anda, edastab BBC. 

ARA San Juan
ARA San Juan Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Viimane signaal allveelaeva kohta pärineb 15. novembrist, kui alus oli 480 kilomeetri kaugusel Argentina rannikust. Meeskond teatas siis elektririkkest, kuid hädasignaali ei antud. San Juanil on kõik süsteemid dubleeritud, kui esimene ei tööta, siis hakkab teine automaatselt tööle.

Argentina kaitseministeerium avaldas selle aasta jaanuaris tehtud video, millel Krawczyk räägib oma kogemusest esimese naissoost allveelaevaohvitserina ja unistusest saada kunagi allveelaeva komandöriks.

Eliana Maria Krawczyk
Eliana Maria Krawczyk Foto: HO/AFP/Scanpix

«Kui ma mõtlen sellele, et töötan allveelaeval, olles samas ainus naine, siis see on kummaline. Kuid ma naudin oma tööd ja väljakutseid. Naised suudavad kõik, kui vaid neil on huvi ja tahtmist,» teatas argentiinlanna.

Peruu väljaande El Comercio andmetel ei olnud karjäärivalik Argentina sisemaalt Oberanist pärit naisele kerge. Ta nägi merd esimest korda alles 21-aastasena.

Eliana Maria Krawczyk
Eliana Maria Krawczyk Foto: HO/AFP/Scanpix

Krawczyk õppis alguses tööstuinseneriks, kuid pidi oma elu peret tabanud tragöödia tõttu muutma.

Naise vend hukkus liiklusõnnetuses ning mõni aeg hiljem sai ta ema infarkti ja suri samuti. Oma elus uut sihti otsinud noorele naisele jäi silma ajalehekuulutus, milles Argentina merevägi otsis noori talente teenistusse.

«Ta armastab merd ja laevu, merel on ta omas elemendis ja tunneb end vabalt. Ta on oma töös väga edukas,» teatas õde Silvina Krawczyk, kes ootab allveelaeva kohta infot Mar del Platas.

Eliana Maria Krawczyk
Eliana Maria Krawczyk Foto: HO/AFP/Scanpix

Ööl vastu tänast leidsid Argentina mereväe päästemeeskond merelt tühja kummipaadi, kuid uurimisel selgus, et see ei ole pärit kadunud allveelaevast.

Lisaks nähti valgusrakette, kuid veel ei ole selge, kust need lasti ja kes lasi.

San Juani otsingutes osaleb kümneid Argentina, Tšiili, Brasiilia, USA ja Ühendkuningriigi alust ja päästekopterit.

ARA San Juan
ARA San Juan Foto: ALEJANDRO MORTIZ/AFP/Scanpix

Kadunud allveelaeva otsinguid on takistanud ja aeglustanud Atlandi ookeani lõunaosas möllav torm. Halva ilma tõttu on otsinguid tehtud eelkõige kaopteritega ja satelliitide abil.

Argentina mereväejuhtide teatel jätkub kadunud allveelaevas õhku üheks nädalaks ehk tänaseks, 22. novembriks on olukord kriitiliseks muutunud.

«Meile öeldi, et tänane päev on otsustava tähtsusega. Ma üritan mitte negatiivne, vaid lootusrikas olla, kuid kuna laev on kadunud juba üks nädal, siis on see väga raske,» sõnas allveelaeval elektrikuna töötava mereväelase Luis Garcia ema Maria Victoria Morales.

Möödunud laupäeval püüdis Argentina merevägi kinni signaali, mis arvati pärinevat nimetatud allveelaevalt, kuid uurimine näitas, et allikas ei olnud San Juan.

Eile teatasid rahvusvahelised meediaallikad, et püüti kinni heli, mis meenutab tööriistadega tagumist vastu allveelaeva kere, kuid kinnitus selle kohta puudub.

ARA San Juan ehitati 1980. aastate alguses Saksamaal, vette lasti 28. juunil 1983. aastal. Alates 18. novembrist 1985 kuulub see alus Argentina mereväele.

ARA San Juan
ARA San Juan Foto: Argentina Navy/AP/Scanpix
Eliana Maria Krawczyk
Eliana Maria Krawczyk Foto: Twitter.com
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles