Video: Seattle’i kuulsast vaatetornist leiti ajakapsel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Space Needle
Space Needle Foto: Wikipedia.org

USAs Washingtoni osariigis Seattle’is leidsid ehitustöölised sealsest kuulsast vaatetornist Space Needle ajakapsli, mis oli peidetud vaateplatvormile.

Mõni aeg tagasi oli seal silt, et 184-meetrises Space Needle’is on ajakapsel, mis avatakse 2002. aastal, kuid siis see silt kadus ja ajakapsel unustati, edastab nytimes.com.

Space Needle
Space Needle Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Sellele kõrghoonele tehti 100 miljonit dollarit maksma läinud renoveerimine, mis valmis möödunud nädalal. Enne lõplikku valmimist leiti vaateplatvormi tugitala juurest metallkarp, mis oligi ajakapsel.

Seattle Space Needle
Seattle Space Needle Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Jutt kummalisest leiust jõudis Rod Kauffmanini, kes oli 1982. aastal Space Needle’is töödejuhataja ja üks neist, kes peitsid selle ajakapsli.

Möödunud reedel, 17. novembril avati see ajakapsel üle 15 aasta. Seda tegi Kauffmann, kes vaatas aastaid tagasi karpi pandud asjad ükshaaval üle, kinnitades samas, et keegi ei ole vahepeal sealt midagi võtnud.

Karbis olid kirjutised, kaardid ja fotod, mis pärinesid 1982. aastast, kuid oli ka esemeid, mis olid 1962. aastast, mil see kõrghoone seose Seattle’is toimunud maailmanäitusega avati.

Space Needle
Space Needle Foto: Elaine Thompson/AP

Kauffman näitas, et ajakapslis on hoone üldvõti, mis avas kõiki uksi, mustvalge foto, millel on kolm naist, kes olid 1962. aastal liftioperaatorid, vana restoranimenüü, mis pärines restoranist Top of the Needle ning 1982. aasta lindistus, millel räägiti 20 aasta möödumisest maailmanäitusest.

Kauffmani sõnul on tal hea meel, et see ajakapsel oli täpselt seal, kuhu ta selle kunagi pani.

Lisaks oli karbis Space Needle’i arhitekti John Grahami joonistus hoonest ning Kauffmani naise kirjutis: «Ajakapsel avatakse 21. aprillil 2002».

Space Needle
Space Needle Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Space Needle’i turundusjuhi Dave Mandapati sõnul unustati ajakapsel ära ja see on hea, sest nüüd pakkus ta üllatuse.

Mandapat lisas, et temani jõudsid juba varem jutud mingi ajakapsli kohta, ta üritas kunagi selles tornis töötanute abil selle jälile jõuda, kuid tulutult.  Ta arvas, et mingite ehitustööde käigus see lihtsalt visati minema kui praht.

Mandapati sõnul peidetakse ajakapsel järgmisel aastal taas, kuid koos uute lisanditega ning selle taasavamisaeg võiks olla 2062. aastal, kui Seattle’i maailmanäitusest  möödub 100 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles