Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» võitis aasta umbluu preemia

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» võitis aasta umbluu-auhinna.
Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» võitis aasta umbluu-auhinna. Foto: Raadio 2

Portaali Skeptik.ee korraldatava iga-aastase küsitluse põhjal osutus rändauhinna Viltune Pendel tänavuseks laureaadiks Raadio 2 pühapäevane saade «Hallo, Kosmos!» ja saatejuht Ingrid Peek.

Ingrid Peek edestas napilt teist võimsat kandidaati Evelin Ilvest. Viltust Pendlit antakse igal aastal kõige tänuväärsema töö eest parateaduslikest teemadest valgustamisel.

Auhinna üleandmine ehk pendlivahetus toimus neljapäeval, 5. mail R2 saates «Siin me oleme», kus esiskeptik Martin Vällik andis üle aasta umbluu preemia Viltune Pendel ja sai vastu täiesti toimiva kasepuust pendli, millega jätkata katseid tõestamaks, et midagi üleloomulikku ei eksisteeri. Kohtumine oli meeleolukas ja sündmust tähistati tordiga.

«Armastan väga teadust ja skeptiline mõtteviis pole mulle võõras – ei saa ju kõike, mida kuuleme ja näeme, puhta kulla pähe võtta,» rõõmustab auhinna üle Ingrid Peek ning lisab: «Saade «Hallo, Kosmos!» vaatleb elu väga erinevatest vaatenurkadest, uurib maailma salajasemaid soppe, tutvub alternatiivsete mõttemaailmade ja eluviisidega, vestleb ebatavaliste tegelastega, püüab mõista ka silmale nähtamatut. Arvamuste paljusust toetava Raadio 2 uks on alati avatud erinevate ideede kandjatele.»

«See preemia antakse inimesele, organisatsioonile või ettevõtmisele, mis on väga viljakalt meie mõtteruumi ja eetrit täitnud igasuguste umbluu teemadega. Ehk igasugused pendlimehed, nõiad, selgeltnägijad ja muud sellised tegelased ning nendesse kriitikavaba suhtumise eest,» ütles skeptik Martin Vällik Raadio 2 saates «Siin me oleme».

Martin lisas, et Viltune Pendel on igati sobilik umbluupreemia tähistamiseks. «Pendel on tõelise Eesti umbluu-uskliku sümbol. Pendlimehed ja -naised käivad mööda tube, mööda voodeid ja mõõdavad seal nii-öelda maa-aluseid jõgesid, energiavälju või mingisuguseid ohtlikke kohti, kus inimene magades nende jutu järgi vähki haigestub. Muidugi on see jutt tobenaljakas, aga paljud usuvad. Pendel näitab alati valesti ja kui ta näitabki õigesti, siis ta ei näita täpselt sellised asju, mida see pendlimees või operaator arvab näitavat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles