12 vandenõuteooriat, mis on osutunud tõeks (5)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljaandes London Illustrated News ilmunud joonistus Lusitania uppumisest
Väljaandes London Illustrated News ilmunud joonistus Lusitania uppumisest Foto: Wikipedia.org

Inimene Kuul, Kennedy mõrv, Roswelli tulnukad, maailmalõpp ja illuminaadid on aastakümneid vandenõuteoreetikutele põnevust pakkunud. Enamik neist teooriatest pole aga faktilist tõestust leidnud.

Redditi kasutajad panid aga kirja need vandenõud, mida täna loetakse tõeseks, vahendab The Independent.

1. FBI nuhkis Ernest Hemingway järel

Kirjanik muutus oma lühikese elu jooksul äärmiselt paranoiliseks ja rääkis sageli sellest, kuidas FBI tema järel nuhkis. Teda raviti elektrišokiteraapiaga, mis tegi talle kahju mitmel moel. Hiljem selgus, et teda tõesti jälgiti ning käsu selleks andis Edgar Hoover isiklikult.

2. Projekt MKUltra

CIA andis inimestele suuri uimastidoose, sealhulgas LSDd, amfetamiine ja barbituaate, et näha, kuidas need mõjuvad, lootes nii leida tõeseerumit ja viisi inimese mõtlemist kontrollida. Nad tegid seda tihtipeale ilma inimeste loata või teadmiseta, kasutades sageli ära vange ja vaimselt haigeid. Eksperimentide tagajärjel paljud inimesed surid või kaotasid mõistuse. Agendid andsid nalja pärast doose ka üksteisele ning üks mees hukkus aknast välja hüpates.

3. Lance Armstrong ja doping

Tol ajal arvasid kõik, et prantslased olid vihased ja levitasid vandenõuteooriat, kuna ameeriklane valitses nende võistlust. Tegelikult oligi olemas tõeline vandenõu, mis aitas Armstrongil dopingutestidest puhtalt läbi pääseda.

4. Kinnisvaramulli lõhkemine

Kui inimesed ennustasid 2008. aastal kinnisvaraturu kokkukukkumist, tehti nende üle peamiselt nalja.

5. FBI nuhkis Martin Luther King juuniori järele

Martin Luther King Jr oli tõesti FBI jälgimise all.

6. Edward Snowden

Kui inimesed rääkisid, et valitsus nuhib kõigi inimeste järel, pidasid kõik neid paranoilisteks vandenõuteoreetikuteks. Pärast Snowdeni fiaskot võib öelda, et oleksime pidanud kuulama ja sellest midagi õppima.

7. Jõuluvana

Meie klassis oli üks laps, kes arvas, et Jõuluvana on üks suur vandenõuteooria. Ta üritas meid veenda, et kõik täiskasvanud kogu riigis on sõlminud kokkuleppe lastele valetada. See oli nii suur vandenõu, et USA valitsus teeskles Jõuluvana teekonna jälgimist üle maailma. Kõik tööstused olid sellega seotud – muusika, mängud, filmid ja nii edasi. Enamik mu sõpru pidas seda naeruväärseks teooriaks. Nüüd, täiskasvanuna, on enamik mu sõpru seda aktsepteerinud ja veel hullem – nad osalevad selles.

8. CIA importis kokaiini

CIA tõi riiki sisse kokaiini ja jagas seda mustanahaliste naabruskondades.

9. RMS Lusitania

RMS Lusitania olevat Esimese maailmasõja ajal vedanud militaarvarustust. Kui olin 2009. aastal keskkooli lõpetamas, peeti seda vandenõuteooriaks. Lusitania oli suur Briti reisilaev, mida ründasid Saksamaa allveelaevad. Tsiviilaluse ründamine oli ebaseaduslik, kuid sakslased väitsid, et laevas oli laskemoona ja materjale laskemoona tootmiseks. Laeva tabas üks torpeedo, mis põhjustas suure sisemise plahvatuse, mille tagajärjel laev uppus, viies märga hauda 1200 inimest. Intsident viis selleni, et I maailmasõtta sekkus USA. Briti valitsus eitas, et laevas oli laskemoona või lõhkeainet, kuid 1982. aastal hoiatas valitsus sukeldujaid, et vrakis on lõhkeainet. 2009. aastal leidsid sukeldujad vraki ümbrusest lõhkemata meremiine, milliseid kasutati alles II maailmasõjas. Nad leidsid ka, et vrakk on ebatavaliselt halvas seisus. Tundus, et keegi oli seda põhjalikult pommitanud, lootes hävitada viimasedki asitõendid.

10. Tšornobõli katastroof

Nõukogude Liit kinnitas Tšornobõlis toimunud tuumaõnnetust alles pärast seda, kui Rootsi tuumaelektrijaama mõõdikud avastasid ebatavaliselt kõrge radioaktiivsuse taseme.

11. Tonkini lahe intsident

Algselt väideti, et Põhja-Vietnam ründas esimesena, kuid NSA salastatud dokumentide avaldamisel 2005. aastal selgus, et asi oli pigem vastupidine.

12. Valitsus kasutab küberroboteid

Vandenõu kohaselt kasutavad valitsused erinevaid küberroboteid, et oma vaateid üle maailma levitada. Nüüd, kui seda teeb Venemaa, on see laialdaselt aktsepteeritud kui fakt. Mõned inimesed eitavad, et seda teeb ka USA, ehkki USA-l on juba viimased kuus aastat olemas olnud tehnoloogia sotsiaalmeedia manipuleerimiseks.

What started out as a conspiracy theory, but is now generally accepted as true? from AskReddit
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles