Neuroteadlased avastasid imerohu vananemise vastu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsijad.
Tantsijad. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Rõõmustage kõik, kellele ei meeldi kortsud näos, lõdvalt rippuvad kehaosad ja hall juustes, sest lõpuks on leitud tõhus ja samas meeldiv harjutus vananemise peatamiseks, kirjutab Curiousmindmagazine.com

Vastavalt väljaandes Frontiers in Human Neuroscience Journal avaldatud uurimusele, võivad füüsiliselt aktiivsed inimesed oma aju vananemisprotsesse tõhusalt aeglustada.

Uuringus osalenud teadlaste sõnul on kõige efektiivsem füüsiline tegevus vananemise peatamiseks… tantsimine.

Uuringut juhtinud dr. Kathrin Rehfeld ütleb, et füüsilistel harjutustel on võime aeglustada ning isegi ennetada ajus loomuliku vananemise käigus aset leidvaid füüsilisi ja psüühilisi protsesse.

Uurimusest selgub, et kaht tüüpi harjutused – tantsimine ja vastupidavustreeningud –, suurendavad seda aju piirkonda, mis kipub vananemise käigus kahanema.

Kuid ainult tantsimine osutus nii tasakaalustavaks, et muutis katsealuste käitumisjooni.

Katses osales 52 vabatahtlikku vanuses 63-80. Nad jagati juhusliku valiku alusel kahte erinevasse gruppi. Üks grupp hakkas tegelema tantsuga, teisele määrati sportlikud tegevused.

Tantsugrupi tunnid sisaldasid pidevalt muutuvat koreograafiat, tundidest osavõtjatel paluti kogu aeg liigutused meelde jätta.

Spordigrupi treeningutes keskenduti jõu, vastupidavuse ja painduvuse treenimisele.

Hippokampuse piirkond ajus, mille mahtu vananemisprotsess tänaste seisukohtade järgi enim kahandab, suurenes mõlema grupi liikmetel.

Kuid ainult tantsugrupi liikmetel tõusis maht ka Hippokampuse vasaku poole alampiirkondades.

Veel enam, ainult tantsijatel tõusis see ka parema Hippokampuse piirkonnas, mida kutsutakse Subiculum.

Tatsugrupp harjutas erinevate muusikastiilide järgi. Igal teisel nädalal võeti kasutusse uued käte hoiakud, sammud, rütm ja kiirused.

Mida peaksid tegema need, keda pole õnnistatud tantsuks nii vajaliku rütmitunde ja viisipidamisega?

Rahu, lahendus on olemas neilegi.

Püüdke end kaotada muusikasse, lasta sel end kanda ja unustage, et teie liikumine võib kellegi jaoks ehk totter näida.

Juba ainult muusikal endal on palju tervendavaid omadusi – sel on võime inimest hingeliselt ülendada ning tema õnnelikkuse astet tõsta.

«Usun, et kõik inimesed soovivad elada nii kaua kui võimalik tervena ja sõltumatuna.

Tehes füüsilisest aktiivsusest oma elustiili osa, saame selle võimalikuks muuta. Aktiivsus töötab vastu erinevatele riskifaktoritele ning aeglustab vananemisprotsessiga kaasnevat organismi kulumist.

Minu arvates on tantsimine eriti vanemaealiste puhul vägev tööriist kehale ja vaimule uute väljakutsete esitamiseks,» lisab dr. Rehfeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles