Video: kuulus sektijuhist kurjategija Charles Manson suri 83-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Manson
Charles Manson Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USA sektijuht Charles Manson suri eile Californias Bakersfieldi haiglas, kuhu ta viidi novembri keskel tervisprobleemide tõttu.

Manson kandis näitlejanna Sharon Tate’i ja veel kuue inimese tapmise eest 1969. aastal eluageset vangistust California Corcorani vanglas, edastab msn.com.

83-aastasena surnud Manson pöördus oma vangistusajal mitmel korral kohtu poole, et ta tingimisi vabastataks, kuid kohus ei andnud talle selleks võimalust.

Charles Manson
Charles Manson Foto: © Handout . / Reuters/REUTERS/Scanpix

Manson oli küll tema juhitud sekti juht, kuid ta tapmisi ise toime ei pannud, need panid toime tema käsilased, keda oli ligi poolsada.

Manson pärines alkohoolikute ja vägivallatsejate perekonnast, esimese vanglakaristuse sai ta 1951. aastal ning 32. eluaastaks oli ta poole oma elust olnud trellide taga.

1967. aastal üritas Manson saada muusikuks ja mõnda aega ta oligi seda, kuid juba 1969. aastal sattus ta taas vanglasse.

Manson andis oma järgijatele 9. augustil 1969 käsu tappa režissöör Roman Polanski naine, 26-aastane näitlejanna Sharon Tate, kes ootas last. Polanski ja ta naine elasid siis Los Angeleses Benedict Canyonis asuvas majas.

Charles Manson
Charles Manson Foto: STRINGER/AFP/Scanpix
Sharon Tate ja Roman Polanski
Sharon Tate ja Roman Polanski Foto: STR/AFP/Scanpix

Polanski oli oma naise tapmise ajal USAst ära. Lisaks Sharon Tate’ile tappis Mansoni gäng 35-aastase juuksuri Jay Sebringi, tema 32-aastase sõbra Voytek Frykowski, 25-aastase pärijanna Abigail Folgeri ja Tate’i 18-aastase sõbra Steven Parenti.

Polanski ja Tate’i maja välisuksele oli verega kirjutatud «PIG» (Siga).

Veel tapsid Mansoni käsilased Los Angelese Los Felizi piirkonnas Leno LaBianca ja tema naise Rosemary. Nende majale soditi verega «Death to Pigs» (Surm sigadele).

Manson ja rohkem kui 20 tema sekti kuulunud inimest arrteeriti  mõrvadele järgnenud kuude jooksul. Nad mõisteti 1971 surma, kuid 1972. aastast oli Californias surmanuhtlus keelatud ja see asendati eluaegse vangistusega.

Charles Manson
Charles Manson Foto: ABC/XPOSUREPHOTOS.COM/ABC/XPOSUREPHOTOS.COM/Scanpix

Mansonist on kirjutatud mitu raamatut ja tehtud dokumentaalfilme, neis uuritakse, kuidas temast sai kurikuulus sektijuht ja tapja. Manson mõjutab seni popkultuuri, temast kirjutatud raamatud on olnud USA raamatuedetabelite esikümnes ning teda käsitlevad laulud on populaarsed. 

Manson jõudis 2015. aastal rahvusvahelisse meediasse sellega, et temast 53 aastat noorem Afton Elaine Burton tahtis temaga abielluda. See abielu ei saanud siiski teoks.  USA meedia andmetel tahtis Burton hakata pärast Mansoni surma tema surnukehaga raha teenima.  

Charles Manson
Charles Manson Foto: Handout/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles