USA militaarekspert: Põhja-Korea saaks põlvili suruda 19. sajandil laialt kasutatud mereväeblokaadiga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÕhja-Korea liider Kim Jong-un
PÕhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

USA mereväeohvitseri, kes on olnud mitme USA poliitiku nõunik, sõnul saaks Põhja-Korea isoleerimiseks kasutada sama taktikat, mida Briti merevägi kasutas 19. sajandil Napoleoni sõdade ajal.

Pensionil USA mereväelase, vanemleitnant Gregory Keeley arvates saaks Põhja-Korea vastu kasutada blokaadi, milles osaleb mitu liitlasriiki ning sundida selle abil seda riiki loobuma tuuma- ja raketikatsetustest ning mõjutada Kim Jong-uni tagasi astuma, edastab The Telegraph.

Keeley arvates on USA presidendil Doanld Trumpil kolm võimalikku viisi Põhja-Koreast jagusaamiseks.

Donald Trump ja Kim Jong-un
Donald Trump ja Kim Jong-un Foto: Evan Vucci Wong Maye-E/AP/Scanpix

Esimene oleks otsene sõjaline rünnak, kuid see teeks nii USA kui ta liitlased Põhja-Korea sarnaseks.  Teine võimalus oleks elada pidevas Põhja-Korea militaarkatsetuste ja ähvarduste hirmus.

Keeley sõnul on kõige parem variant kolmas võimalus, mis on mitme riigi osavõtul teostatav Põhja-Korea vastane reaalne mereväeblokaad.

«Selle riigi puhul sanktsioonid ei tööta, kuid blokaadi puhul on võimalik jälgida ja tõkestada ning kasutada ka tugevaid diplomaatilisi ja psühholoogilisi vahendeid,» selgitas ameeriklasest sõjaväelane.

Ta lisas, et mitme riigi osavõtul mereväeblokaad peaks leidma aset Jaapani ja Kollasel merel, takistades sellega Põhja-Koreal saamast vajalikke materjale ja varustust.

«Mereväeblokaad takistaks Põhja-Korea eksporti, eriti just kivisöe ja raua eksporti, mis on sellele riigile ellujäämiseks tähtis,» lisas Keeley.

Lisaks USA laevadele võiksid selles blokaadis osaleda Jaapani, Austraalia, Lõuna-Korea, Singapuri, India, Taiwani ja NATO sõjaalused.

Keeley tõi ajaloost mereblokaadide kohta näiteid. 1962. aasta Kuuba raketikriis,  mil Kuuba koos Nõukogude Liiduga tahtis alustada Kuubale tuumarakettide baaside rajamist. USA kaalus Kuuba ründamist õhust ja merelt ning kehtestas Kuubale sõjalise karantiini.

Keeley arvates oli Briti mereväe 19. sajandi Napoleoni sõdade aegsed mereväeblokaadid väga edukad ning Põhja-Korea puhul rakendatavas blokaadis tuleks õppust võtta just neist.

Maal, millel on kujutatud 19. sajandi Briti laevu
Maal, millel on kujutatud 19. sajandi Briti laevu Foto: (c) Sotheby's / akg-images/(c) Sotheby's / akg-images/Scanpix

«Napoleoni sõdade ajal tegutses Briti kuninglik merevägi väga edukalt. Britid suutsid oma mereteed lahti hoida ja lõigata ära Napoleoni armee varustamise  ning see tõi neile võidu,» teatas USA mereväelane.

Maal, millel on kujutatud Napoleoni sõdade aegset mereväelahingut
Maal, millel on kujutatud Napoleoni sõdade aegset mereväelahingut Foto: akg/North Wind Picture Archives/akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Napoleoni sõjad oli seeria järjestikuseid globaalseid konflikte Napoleon I juhitud Prantsuse keisririigi ja mitme Euroopa riigi vahel aastatel 1803–1815.

Napoleon I ratsamonument
Napoleon I ratsamonument Foto: Herv/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles