Vandenõuteoreetik: üha enam on neid inimesi, kes ei usu, et Maa on ümar

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lame Maa?
Lame Maa? Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USAs Põhja-Carolinas Carys toimus 9. – 10. novembrini Flat Earth International Conference (FEIC) (Lameda Maa rahvusvaheline konverents), millel esinenute teatel tõestasid nad taaskord, et USA kosmoseagentuur NASA, teiste riikide kosmoseagentuurid ja ka riigijuhid valetavad, et Maa on ümar.

Sinna kogunesid lameda Maa teooria pooldajad, kelle arvates ei ole olemas mingit meie päikesesüsteemi, rääkimata mitmest ümarast planeedist, mille hulgas peaks olema ka Maa.

Planeet Maa
Planeet Maa Foto: HO/Reuters/Scanpix

«Maailmas on üha rohkem neid, kes ei usu enam meie planeedi kohta pikka aega levitatud valesid. Oleme läbi viinud uuringuid ja katseid, mis lükkavad ümber selle, et Maa on ümar. Maa on lame nagu taldrik, selle keskosas on Põhjapoolus ja Maad ümbritseb 45 meetri kõrgune jääst vall. Päike ja Kuu liiguvad lameda Maa kohal,» teatas lameda Maa üks teoreetikutest, ameeriklane Mark Sargent.

Lame Maa?
Lame Maa? Foto: Kuvatõmmis/Youtube

47-aastane Sargent tegi lameda Maa konverentsil ettekande, milles tõdes, et elame teadushulluse ajastul, kus kõike üritatakse selgitada teaduse abil. Samas surutakse teaduse raamidesse ka selgitamatut ja seega esitatakse valesid.

Mark Sargent
Mark Sargent Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sargentil on Youtube’is sari «Flat Earth Clues (Lameda Maa vihjed), milles ta selgitab, et meie planeet on suletud süsteem, kus inimesed on nagu katsejänesed. Ta võrdleb Maad ja inimtsvilisatsiooni tõsielusarjaga, milles osalejad saavad alles saate lõpus teada, et olid tegelikult sarjas.

Sargenti sõnul on tänapäeval internetis väga palju materjali, mis tõestab lamedat Maad.

«NASA ja teised kosmoseagentuurid on valetanud alates komsoseuurimise käivitamisest 1950. aastatel. Nad on teinud palju lavastusi komsoselendudest ja Kuul käimisest, üritades inimesi uskuma panna, et tegemist on ümara planeediga. NASA levitatavas informatsioonis on vastuolusid ja valesid, ümara Maa kohta käiv tuleks läbi oma filtri lasta ja järeldused teha,» teatas Sargent.

Sargenti sõnul jätkub 20.sajandi keskel alguse saanud ajupesuaktsioon, mille eesmärgiks on inimkonda kontrolli all hoida.

«Varasematel sajanditel ei kahelnud keegi, et meie planeet lame on. Sellest on kirjutisi ja maale, üks kuulsamaid on 15. - 16. sajandi hollandi maalikunstniku Hieronymus Boschi teos «Lõbude aed», millel lame Maa on kristallkera sees. Esimese ja Teise maailmasõja ajal meie planeedi uurimisega ei olnud aega tegeleda. Pärast Teist maailmasõda hakati kultiveerima ja näitama, et Maa on ümar ning kõik, kes seda varasematele ajaloolistele allikatele viidates seda eitasid, kuulutati idiootideks,» jätkas ameeriklane.

Hieronymus Boschi maal, millel Maad on kujutatud lamedana
Hieronymus Boschi maal, millel Maad on kujutatud lamedana Foto: wikipedia.org
19. sajandi kaart, millel on kujutatud lamedat Maad
19. sajandi kaart, millel on kujutatud lamedat Maad Foto: wikipedia.org

Sargenti sõnul saab kerge vaevaga näidata, et internetis levivad pildid meie planeedist on kas arvutiga tehtud või neid on töödeldud.

«Kosmoseajastu algus ja televisiooni tekkimine langevad samasse aega. Esmalt televisooni, nüüd ka interneti abil üritatakse inimkonda pimeduses ja ajupestuna hoida, kuid inimesed on hakanud sellest kosmoseuimast ärkama ja uurima neile silma jäänud vastuolusid, mis puudutavad meie planeeti,» nentis Sargent.

Ta lisas, et NASAl on ümara Maa teooria edaspidiseks levitamiseks palju ressursse, kuid samas on maailmas üha enam inimesi, kes enam selle ajupesu lõksu ei lähe.

«Meie kasutuses on tehnilised vahendid, mille abil saame NASAle ja teistele sarnastele agentuuridele näidata, et valetamise aeg on möödas,» teatas teoreetik.

NASA ja ka teised kosmoseagentuurid on mitmel korral rõhutanud, et sotsiaalmeedias levivad lameda Maa teooriad on väljamõeldised ning nende taga on isiud, kes soovivad saada «15 selkundit kuulsust».

Meie Päikesesüsteemi planeedid, Merkuur asub Päikesele kõige lähemal
Meie Päikesesüsteemi planeedid, Merkuur asub Päikesele kõige lähemal Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles