Gucci Grace’i manipulatsioonid paiskasid Zimbabwe kaosesse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Aafrika riigis Zimbabwes toimub riigipööre, mille käigus tagandati võimult kaua aega presidendiametis olnud Robert Mugabe, samas ei ole teada, kus on Zimbabwe esileedi, Gucci Grace hüüdnime kandev Grace Mugabe.

AFP teatel võttis Zimbabwe sõjavägi pealinna Harare eile oma kontrolli alla ning kindralmajor Sibusiso Moyo teatas teleesinemises, et 93-aastane president Robert Mugabe on koos perega turvalises kohas.  Tegemist ei olevat riigipöördega ning et sõjaline operatsioon on suunatud presidsendi kaaskonnas olevate kurjategijate tabamiseks.

Robert Mugabe ja Grace Mugabe
Robert Mugabe ja Grace Mugabe Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Zimbabwe kriis sai alguse umbes üks nädal tagasi, kui Mugabe vallandas asepresident Emmerson Mnangagwa. Selle otsuse taga oli esileedi, 52-aastase Grace Mugabe surve.

Grace Mubage ja Emmerson Mnangagwa
Grace Mubage ja Emmerson Mnangagwa Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS

See samm ärritas ka Zimbabwe julgeolekuteenistust, mille endine juht Mnangagwa oli. Kui Mnangagwa Zimbabwest lahkus, oli suur tõenäosus, et uueks presidendiks oleks võinud saada Grace Mugabe.

Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI/AP/Scanpix

Sõjaväe sekkumise tõttu põgenes ka Grace Mugabe, kelle asukoha kohta täpsed andmed puuduvad, kuid väidetavalt nähti teda Namiibias.

Grace Mugabe mõjutas oma riigi poliitikat, kuid rahva suhtumine temasse oli negatiivne. Ta kindlustas vaikselt manipuleerides ja intrigeerides oma jalgealust ja seljatagust, koristades oma teelt nii mõnegi poliitilise võistleja ja oponendi.

Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Zimbabwelased hüüavad esileedit Gucci Grace, kuna naisele meeldib osta kalleid asju ja kanda disainerrõivaid. Samas elab suur osa Zimbabwe elanikest vaesuspiiril.

Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto: ZINYANGE AUNTONY/AFP/Scanpix

Esileedi kriitikud kasutavad ta kohta ka nimetust DisGrace, mis tuleneb ingliskeelsest sõnast «disgrace» ehk häbi.

«Grace Mugabe ei jääks poliitilisel areenil ilma Robert Mugabeta ellu. Niikaua, kuni Robert on ta kõrval, saab ta jätkata intrigeerimist,» teatas Ühendkuningriigi Kenti ülikooli politoloog ja Zimbabwe endise peaministri Morgan Tsvangirai nõunikuna töötanud Alex Magaisa.

Lõuna-Aafrika Vabariigis 1965. aastal sündinud Grace Marufu töötas Zimbabwe parlamendis sekretärina kui tal tekkis suhe temast 41 aastat vanema presidendi Robert Mugabega. Mugabe oli siis veel abielus oma esimese naise Sally Hatfroniga, kuid naine oli surmahaige ja lubas mehel uue suhte luua.

Robert Mugabe ja Grace Mugabe
Robert Mugabe ja Grace Mugabe Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Robert Mugabe ja Grace Marufu abiellusid 1996. aastal, kulutades pulmale hiigelsumma. Sally suri neli aastat enne nende abiellumist.

Robert ja Grace Mugabel on kolm last. Tütar Bona sündis 1988, pojad Robert ja Chatunga vastavalt 1990 ja 1997. Need noormehed on Zimbabwe meedia teatel  Harare kuulsate ööklubide püsikliendid.

Grace Mugabe üritas end tõestada ka ärinaise ja heategijana, asutades Harare lähedale hiinlaste raha abil lastekodu.

Grace Mugabe
Grace Mugabe Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Kolm aastat tagasi sai Grace Mugabe Harare ülikoolis sotsioloogiadoktoriks, olles õppinud vaid kaks kuud. Ülikoolil tema väitekirja ei ole ja kui see kuskil on, siis ei ole see kindlasti avalik.

Grace Mugabe kasutas doktoriks saamist ära poliitilistes manipulatsioonides.

Zimbabwe esileedi on oma presidendist meest poliitiliste vastaste eest kaitnud teatades selle aasta alguses, et Robert Mugabe võidakse presidendiks tagasi valida isegi surnuna.

Robert Mugabe ja Grace Mugabe
Robert Mugabe ja Grace Mugabe Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Mnangagwa ei ole esimene asepresident, kelle Grace Mugabe kukutas. Ta tegi 2014. aastal seda ka siis võimul olnud asepresidendi Joice Mujuruga, kellest sai presidendipaari tulihingeline oponent ja kriitik.

Joice Mujuru
Joice Mujuru Foto: -/AFP/Scanpix

Augustis üritati Mnangagwat mürgitada ja ta vajas välismaal haiglaravi. Opositsioon süüdistas selles Grace Mugabet, kuid esileedi eitas seda.  

Grace Mugabet toetab partei Zanu PF noorliikmete organisatsioon G40. Zimbabwe sõjavägi korraldas neile haarangu, kuid selle organisatsiooni liikmete asukoha kohta puuduvad andmed.

Zimbabwe (varasem nimi Rodeesia) on merepiirita riik Aafrika lõunaosas. Piirneb idas Mosambiigi, lõunas Lõuna-Aafrika Vabariigi, edelas Botswana ning põhjas Sambiaga. Pealinn on Harare, endise nimega Salisbury.

Aprillis 1980 lõppes 15 aastat kestnud valgete vähemuse valitsus ning Zimbabwe põliselanikud moodustasid enamusvalitsuse, mida rahvusvaheliselt tunnustati.

Zimbabwel on kolm ametlikku keelt: inglise, šona ja ndebele.

Zimbabwe sai alguse Briti isemajandava Lõuna-Rodeesia kolooniana, mille maad võeti Briti Lõuna-Afrika Kompaniilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles