Rootsi kuulus valge põder pääseb siiski hukkamisest (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge põder
Valge põder Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Selle aasta augustis sai ülemaailmselt kuulsaks Rootsi keskosas Värmlandi maakonna metsades elav valge põder, kelle jäädvustas kohalik Hans Nilsson, kes pani loomast tehtud video ja fotod sotsiaalmeediasse.

Eile teatasid mitmed Rootsi väljaanded, et politsei plaanib kuulsa põdra hukata, kuna ta käitub agressiivselt ja võib inimesi rünnata.

Valge põder
Valge põder Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Politsei teatel on neile teada vähemalt üks juhtum, milles see põder ründas koeraga jalutanud naist.

Värmlandi politsei muutis eile õhtul siiski põdra saatuse suhtes meelt.

«Alates 6. novembrist ei ole meile tulnud teateid, et valge põder oleks olnud agressiivne ja selle tõttu loobume tema maha laskmisest,» on politsei teadaandes.

Valge põder
Valge põder Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Nilssoni video ja fotod jõudsid mitmetesse rahvusvahelistesse meediakanalitesse, kaasa arvatud Reutersisse, BBCsse ja National Geographicusse.

Valge põder
Valge põder Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Staariseisuses põder on Värmlandi palju huvilisi meelitanud, nii kohalikke kui välismaalasi, kes kõik soovivad seda imelooma näha ja teda jäädvustada.

«Mitte põder ei käitu agressiivselt, vaid inimesed, kaasa arvatud paljud fotograafid, kes tungisid tema eluruumi ja loom asus seda kaitsma,» teatas rootslasest loodusfotograaf Ingemar Petersson.  

Kui rootslased said teada, et politsei plaanib haruldast värvi looma hukata, asusid nad ta kaitsele. Rootsi suurim loomakaitseorganisatsioon Djurens rätt hakkas koguma põdra ellujätmise petitsioonile allkirju ja mõne tunniga oli allkirja andnud üle 20 000 inimese.

Teise petitsiooni käivitas valge põdra staariks teinud Nilsson, kes oli eilseks kogunud üle 10 000 allkirja inimestelt, kes soovivad põdra ellujätmist.

«Tegin ta kuulsaks, kuid nüüd olen tema inimkaitsekilbiks, kuigi ma füüsiliselt oma kehaga ei suudaks seda suurt põtra kaitsta,» sõnas Nilsson. 

Valge põder
Valge põder Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles