Kirstie Alley Hollywoodi ahistamisskandaalist: kes andis teile õiguse olla kohtunik ja timukas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirstie Alley
Kirstie Alley Foto: SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM/ND/Scanpix

Oktoobris lahvatas Hollywoodis ahistamisskandaal produtsent Harvey Weinsteini ümber, natuke hiljem süüdistati ahistamises staarnäitlejat Kevin Spaceyt, kes nüüdseks on «näoli mudas», ja tuntud koomikut Louis C K-d, kes on jätnud mitmeid oma esinemisi ära. 

Eile sekkus Twitteris ahitamisskandaali 66-aastane näitlejanna Kristie Alley, kelle  arvates on filmi- ja meelelahutustööstust tabanud kättemaksuhimulise pööbli poolt algatatud nõiajaht, kus lisaks õigetele seksuaalse ahistamise lugudele liigub ka palju valet.

Kirstie Alley
Kirstie Alley Foto: ABC/XPOSUREPHOTOS.COM/XPUSNP1/Scanpix

«Kes andis süüdistajatele olla kohtunik ja timukas? Kõik inimesed on süütud seni, kuni neid ei ole kohtu poolt süüdi mõistetud. Nii Weinsteinil, Spaceyil kui teistel, keda seksuaalses ahistamises süüdistatakse, on õigus end kaitsta, kuid mis kaitsest rääkida, kui neile ei antud võimalust midagi öelda. Olukord on hullem kui Metsikus Läänes, kellegi väite põhjal võib igaühte lintšida,» teatas Alley oma tviidis.

Alley lisas, et aastaid tagasi oli teine aeg ja inimesed käitusid teisiti, olukorrad olid teised.

Kirstie Alley
Kirstie Alley Foto: XPOSUREPHOTOS.COM/JAI1LN1WB2/Scanpix

«Arvan, et need süüdistajad võivad olla ka ise ahistajad. Me kõik arvame, et teame, mis on õige, mis vale, kuid see ei ole nii. Tihtipeale ei võeta fakte ja inimloomust arvesse, vaid haaratakse laimurelva järele.  Maailma ajaloost on teada sadu juhtumeid, milles eelarvamuste ja valede tõttu on inimesi hukatud ja tapetud. Nüüdisühiskonnas on kohtunikud, kohtud ja vandemehed, mitte me ei loobi milleski kahtkustatavaid kividega surnuks ega põleta tuleriidal. Praeguse skandaali valguses viiks süüdistajada süüdistatavad tapalavale ilma, et neid oleks süüdi mõistetud,» teatas näitlejanna.

Ta lisas, et kui Weinstein ja Spacey elaksid keskajal ja neid milleski seksuaalses süüdistatakse, tõmmatakse nad esmalt rattale ja siis raiutakse tükkideks. 

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein Foto: Globe Photos/Globe Photos/Sipa USA/Scanpix
Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: Petra Schönberger/imago/Future Image/Scanpix

Alley sõnul ei ole ka 21. sajandil Metsiku Lääne lintšimismentaliteet ja nõiajahid kuhugi kadunud. Kui pööblil on, keda rünnata, siis nad teevad seda.

New York Times ja The New Yorker olid kaks esimest väljaannet, mille uurivad ajakirjanikud kirjutasid oktoobris Harvey Weinsteini seksuaalsetest ahistamistest ja vägistamistest. Weinsteini süüdistavad nüüdseks umbes poolsada naist, teiste seas ka Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie.

Weinsteini vallandas ta oma firma The Weinstein Company ning tema tegevust uurib Los Angelese politsei.

Kevin Spacey skandaal sai alguse, kui näitleja Anthony Rapp teatas rohkem kui 30 aastat tagasi aset leidnud ahistamisest. Spacey vabandas Rappi ees teatades, et ta ei mäleta juhtunut, kuid tunnistas esmakordselt avalikult, et on gei.

Anthony Rapp
Anthony Rapp Foto: AP/SCANPIX

Hiljem lisanuds veel mehi, kes samuti Spaceyt ahistamises süüdistasid. Lõpuks olid süüdistajate seas ka Netflixi menusarja «Kaardimaja» tegijad ja Netflix vallandas Sapcey jättes ta ilma selle sarja peategelase, poliitik Frank Underwoodi rollist.

Samuti lõigatakse Sapcey välja juba valmis filmist «All the Money in the World» ja asendatakse Christopher Plummeriga. 

Kaader filmist «All the Money in the World», pildil Kevin Spacey miljardär John Paul Getty rollis
Kaader filmist «All the Money in the World», pildil Kevin Spacey miljardär John Paul Getty rollis Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles