Taani võimud uurivad, kas Lars von Trieri stuudio võib olla seotud seksuaalse ahistamisega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars von Trier
Lars von Trier Foto: FRANCOIS MORI/AP/Scanpix

Taani võimud uurivad üheksa naise väidet, mille kohaselt on tuntud režissööri Lars von Trieri stuudio Zentropa seotud seksuaalse ahistamisega.

Taani meedia andmetel töötasid nimetatud naised Zentropas, mille kaasasutaja von Trier on, edastab The Guardian.

Lars von Trier
Lars von Trier Foto: NurPhoto/Goncalo Silva/NurPhoto/Sipa USA/Scanpix

Naiste teatel on selles filmistuudios naisi ahistav õhkkond ja osa naiste teatel võttis Zentropas töötamine neilt tahtmise edaspidi mõnes filmitööstusfirmas töötada.

Naiste sõnul oli põhiliseks ahistajaks Zentropa teine asutaja ja endine tegevjuht Peter Aalbæk Jensen, kes pidevalt nende rindu ja istmikke katsus. Samuti kutsus ta naisi oma põlvele, et ta saaks nende istmikule laksu anda.

Jenseni eriliseks huviobjektiks olid noored naispraktikandid, kellega rääkides kasutas ta väidetavalt seksuaalroppusi.

Jõulupidudel mängiti Jenseni käsul lahtiriietumise mänge, kõige kiirem lahtiriietuja sai auhinna. Auhinna vääriliseks tunnistati ka see, kellel oli genitaalide piirkonna karvakasv kõige rikkalikum.

«Olen kindel, et kõik, kes on Zentropas töötanud, kogesid ühel või teisel viisil seksuaalset ahistamist. Seksuaalne ahistamine ja kiusamine oli igapäevane, olles osa selle firma sisekliimast,» sõnas Zentropa endine produtsent Meta Louise Foldager Sørensen.

Teine selles stuudios töötanud naine, stsenarist ja nüüdne ajakirjanik Anna Mette Lundtofte teatas, et naistesse suhtuti seal kui «alamrassi», kuna seal kehtis patriarhaalne võimusüsteem.

Jensen lahkus Zentropa tegevjuhi kohalt 2016, kuid talle kuulub sellest firmast seni 25 protsenti.

Jenseni sõnul oli firmas flirtimisõhkkond, kuid ahistamist ette ei tulnud.

«Ma ei tegelenud kellegi ahistamise ja alandamisega. Mind huvitavad piirid, kuid on teatud moraali ja eetika piir, mida ma ei ületa. Küsimus on alati selles, kuidas juht end ülal peab ja kas teda austatakse. Igatahes mind austati,» teatas endine juht.

Zentropa praegune tegevjuht Anders Kjærhauge sõnas, et Taani meedias tehtud «paljastus» ei vasta tõele ning stuudios on kõrge tööeetika ja moraal.

Jenseni vastu esitatud süüdistusi uurib Taani töökeskkonna amet.

«Kui me kuuleme sellistest juhtumitest, tuleb meil reageerida. Tööl aset leidvatesse kiusamisse ja seksuaalsesse ahistamisse tuleb suhtuda tõsiselt isegi siis, kui need on vaid väited,» teatas töökeskkonna ameti pressiesindaja Lars Toft Pedersen.  

Von Trier ja Jensen asutasid Zentropa stuudio 1992 ja sellest sai Skandinaavia suurim filmiproduktsiooni firma.

Paljud von Trieri filmid, kaasa arvatud «Antichrist», «Melancholia» ja «Nymphomaniac» on valminud selles stuudios. Zentropaga on näiteks teinud koostööd režissöörid Nikolaj Arcel, Susanne Bier ja Thomas Vinterberg.

Zentropas on valminud mitu palju seksuaalsust ja ka pornograafiat sisaldavat filmi.

Lauljanna Björk süüdistas oktoobris Lars von Trieri, et kuulus filmimees ahistas teda seksuaalselt 2000. aasta filmi «Dancer in the Dark» võtetel. Von Trier eitab seda.

Björk
Björk Foto: Ian West/PA Wire/PA Images/Scanpix

Von Trieri ja Jenseni sõnul oli lauljanna Björk diiva, kes üritas kõike määrata ja raha välja pressida.

Filmitööstuse seksuaalse ahistamise skandaal sai alguse möödunud kuul, kui mitu naist süüdistasid produtsent Harvey Weinsteini aastetpikkuses ahistamistes ja vägistamistes. Sellele järgnesid näitleja Kevin Spacey vastu esitatud ahistamissüüdistused, mis tema jaoks lõppesid maine ja töö kaotusega.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein Foto: Globe Photos/Globe Photos/Sipa USA/Scanpix
Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/Scanpix

Nüüdseks on lisandunud kümneid filmimaailmas tuntud mehi, nii režissööre kui näitlejaid, keda süüdistatakse seksuaalses ahistamises.

Möödunud reedel teatasid 685 rootslannast näitlejannat, kaasa arvatud Oscari nominent Alicia Vikander, et ka Rootsi filmitööstuses esineb seksuaalset ahistamist ja nad nõudsid avalikus kirjas selle lõppemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles