Vandenõuteooriad Osama bin Ladeni kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani ajaleht Pakistan Today teatas Osama bin Ladeni surmast
Pakistani ajaleht Pakistan Today teatas Osama bin Ladeni surmast Foto: SCANPIX

Mitte kõik ei usu, et maailma esiterrorist Osama bin Laden on surnud.

USA otsus mitte avalikustada bin Ladeni surnukehast fotosid on tekitanud mitmeid vandenõuteooriaid. Samuti andis nendeks ainet see, et Pakistanis Abottabadis toimunud USA sõjalise operatsiooni kohta on avaldatud vastukäivat infot.

Briti väljaanne The Guardian tõi ära kõige kõmulisemad teooriat bin Ladeni elu ja surma kohta.

Bin Laden oli USA agent. Iraani välispoliitikakomitee liige Javad Jahangirzahed on veendunud, et bin Laden töötas tegelikult USA luure heaks. Nii-öelda omad tapsid ta, et USA kohta kompromiteerivat infot päevavalgele ei tuleks.

Jahangirzahed lisas, et USA ja teised lääneriigid olid bin Ladeni tegevusega rahul, kuid tema käes olev informatsioon ähvardas valedesse kätesse langeda.

Osama bin Ladeni surnukeha oli aastaid sügavkülmas. USA jutusaatejuht Alex Jones on veendunud, et maailma esiterrorist tapeti juba varem ning ta surnukeha säilitati.

Jones viitas ühele Valge Maja ametnikule, kes olevat talle 2002. aastal öelnud, et bin Ladeni laip on USA käes ning salajases paigas jääs. Vajadusel saavat seda propaganda eesmärkidel kasutada.

Osama bin Ladeni tapmine ei toimunud Pakistanis. Pakistani väljaanne Ausaf väitis, et bin Laden tapeti kuskil mujal ja laip toodi Pakistani.

Väljaanne viitas tundmatuks jääda soovinud armee allikale, kelle väitel olevat USA eesmärgiks, et Afganistani konflikt laieneks Pakistani. Selle tõttu oli Pakistanist vaja teha süüdlast, et miks ta ei suutnud bin Ladeni asukohta kindlaks teha.

Egiptus tahtis saada juhtpositsiooni Al-Qaedas. Saudi Araabia väljaanne al-Watan kirjutas, et Al-Qaida teine mees Ayman al-Zawahiri juhatas ameeriklased bin Ladenini, et egiptlastest äärmuslased saaksid Al-Qaedas võimu enda kätte.

Lehe allika kinnitusel olevat egiptlased tahtnud seda organisatsiooni juhtida juba pikka aega. Üks võimalus oli 2004. aastal, mil bin Laden raskelt haigestus. Just al-Zawahiri oli olnud üks neist, kes soovitas bin Ladenil Abottabadi kolida.

Bin Laden teadis, kus asub salajane tuumarelv. The Glenn Beck Show`s spekuleeriti, et bin Laden teadis Al-Qaeda salajase tuumarelva asukohta ning ta võis selle kogemata reeta. See sai talle saatuslikuks.

USA president Barack Obama on samuti selle tuumarelva asukohast teadlik ning ta andis bin Ladeni tapmiskäsu, et see saladus maailma esiterroristi kaudu teatavaks ei saaks.

Glenn Beck käis välja ka teooria, et USA-l õnnestus Osama bin Laden üle kuulata. See, mis aga maailmale serveeriti, oli vaid osav show.

Briti kuninglik paar muutis USA Geronimo operatsiooni tõttu pulmareisi aega. Briti väljaande Daily Maili andmetel pidid William ja Kate oma pulmareisi aega muutma, kuna neil oli plaanis ka Lähis-Idasse minna. USA hoiatas Briti luure kaudu Briti kuninglikku perekonda.

Bin Ladeni tabamisoperatsiooni koodnimi oli Geronimo.

Osama bin Laden suri kaua aega tagasi. Netileheküljel whatreallyhappened.com seisab, et maailma esiterrorist suri 2001. aastal mitme haiguse tõttu. Ära on mainitud kopsuhaigus, hepatiit, diabeet ja madal vererõhk. Lisaks oli tal varasemast ühel jalal haav, mis ei tahtnud paraneda.

Osama bin Ladeni surm on osa USA presidendivalimiskampaaniast. Telekanali Fox News saatejuhi Andrew Napolitano arvates rakendas president Barack Obama Osama bin Ladeni  oma valimisvankri ette. Osama surm tuli Obama jaoks just õigel ajal. Obama kandideerib järgmise aasta USA presidendivalmistel.

Obama andis miljardär Trumpile vastu sõrmi. Live Science`i teooria on teistega võrreldes pisut nõrgem. Tegemist olevat olnud bin Ladeni surmast õigel ajal teatamisega ning sellega kättemaksmisega.

Barack Obama teatas Osama bin Ladeni surmast teleesinemises kohe pärast miljardär Donald Trumpi saadet «Deal». Sellega maksis Obama Trumpile kätte. Trump kahtles, kas Obama on ikka sündinud USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles