- sülti
- hapukurgiviile
- viilutatud suitsuvorsti
- vürtsikilu
- kõvaks keedetud (8 min) poolitatud mune
- 2 karpi sardiine õlis
- lehtsalatit kaunistuseks
Lisandina pakkuda süldi juurde väiksesse pudelisse pandud lahjendatud ja vähese suhkruga maitsestatud söögiäädikat, sardiinide juurde Tatari kastet, peen- või vormileiba ja värsket võid.
Purgišampinjonide kõrval võib ka ise mõnikord kohe söömiseks seenenöpsidele marinaadi peale segada. Šampinjone lastakse toatemperatuuril marinaadis seista vähemalt üks tund.
- 1 karp (250 g) väikseid šampinjone
- 2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
- 2 sl valgeveiniäädikat
- 3 sl (külmpressitud oliivi)õli
- soola, musta pipart
- hakitud käharpeterselli
- peeneks hakitud punast paprikat
Puhastada seened niiske lapi või seeneharjaga, suuremad seened poolitada või viilutada. Segada marinaad ja tükeldada sinna sisse paprika ja käharpetersell.
Panna seened kaussi, valada üle marinaadiga ja segada läbi. Hoida aeg-ajalt segades toatemperatuuril 1–4 tundi ja ka serveerida toatemperatuuril.
Kõrvale pakkuda värsket peenleiba, võid ja õhukesi juustuviile (nt Kostroma juust)
Väiksematest punapeetidest saab külmlauale värvika suupiste.
- väikesi keedetud peete, igale sööjale üks
- peeneks hakitud hapukurki
- anšoovist õlis
- kõvaks keedetud (8 min) muna viile
- matkitud kaaviari
- sidrunimahla
Peedid koorida ja veidi noaga õõnestada. Õõnsus täita hapukurgitükikestega, peale panna anšoovis ja munaviil.
Peedi võib täita ka sidrunimahlaga maitsestatud matkitud kaaviariga.
Sakuska juurde käib Tatari kaste
Kui kohtate kuskil menüüs inglispärast “tartar-kastet”, siis see on ikka seesama vana tuntud Tatari kaste, mida pakutakse praetud kala, kalakonservi, krabipulkade jms kõrvale. Selle põhikomponendid on majonees, hapukurk ja sibul, teised maitsestajad võib juurde panna juba oma maitse järgi.
- 2 dl paksu majoneesi
- 1 väiksem hapukurk (või marineeritud)
- 1 väike sibul
- 1 kõvaks keedetud muna
- hakitud petersellilehti
- noaotsaga soola, suhkrut, värskelt jahvatatud pipart
Lisada võib:
1–2 sl värskelt pressitud sidrunimahla või
1 sl viilutatud rohelisi oliive või
1 sl nõrutatud kappareid või
1 tl Prantsuse sinepit