Kanada meediakontrolli organi arvates ei ole F-sõna vulgaarne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada meedia kontrollorgani arvates ei ole F-sõna vulgaarne
Kanada meedia kontrollorgani arvates ei ole F-sõna vulgaarne Foto: SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM/SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM/Scapix

Kanada meediakontrolli organ langetas otsuse, et vulgaarne sõna «fuck» on nii igapäevane ja levinud, et seda ei saa enam liigitada ebatsenstuursete ja vulgaarsete sõnade alla.

Mis puudutab Kanada ingliskeelset elanikkonda, siis nende silmis võib F-sõna olla ikka liig, mis liig, kuid prantsuse keelt emakeelena kõnelejate jaoks ei peaks see häiriv olema, sest tegemist on inglisekeelse sõnaga, edastab The Guardian.

Kanada tele- ja raadiosaadete standardiseerimise ja kontrolli nõukogu langetas varem otsuse, et F-sõna sobib vaid täiskasvanute kõrvadele, samas keelates selle kasutamise raadio- ja telesaadetes enne kella 21.00 ning pärast seda pidi saadetel ja filmidel olema juures märge, et selles kasutatakse vulgaarseid sõnu, kaasa arvatud sõna «fuck». 

Montrealis tegutseva prantsuskeelse raadiojaama CKOI-FM saadetes oli F-sõna kuulda kahel korral ja saate kuulajad esitasid saadete kontrolli nõukogule kaebuse, et saates ropendati.

Raadiojaam selgitas, et prantsuse keeles ei ole sõna «fuck» olemas, see on inglise keeles. Nemad kasutasid seda sõna prantsuskeelse jutu illustreerimiseks, mitte kellegi solvamiseks.

Meedia kontrollorgan langetas otsuse, et prantsuse keelt emakeelena kõnelevate raadiokuulajate jaoks ei peaks F-sõna solvav olema, kuna see ei pärine nende emakeelest ja sellel ei ole prantsuse keeles vulgaarset tähendust.

«Meie arvates tuleb ajaga kaasas käia, keel areneb ja muutub pidevalt ning need sõnad, mis varasemal ajal olid vulgaarse sisuga, on nüüd muutunud osaks igapäevakeelest. See, mis inglise keeles on vulgaarne, ei ole seda prantsuse keeles,» teatas kontrollorgan.

Raadiojaam CKOI-FM lasi sel aastal kaks korda eetrisse sõna «fuck». Esimeses heliklipis on kuulda popstaar Madonnat osalemas USA presidendi Donald Trumpi vastasel meeleavaldusel ja staar kasutab F-sõna mitu korda.

Teisel korral on seda sõna kuulda kasutamas ansambli Green Day laulja Joe Amstrongi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles