Video: Vincent van Goghi oliivipuude maali värvikihist leiti mumifitseerunud rohutirts

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincent van Goghi maalilt leiti mumifitseerunud rohutirts
Vincent van Goghi maalilt leiti mumifitseerunud rohutirts Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Hollandi maalikunstniku Vincent van Goghi oliivipuid kujutavalt maalilt leiti nüüd värvikihti jäänud mumifitseerunud rohutirts.

USA Kansas City Nelson-Atkinsi muuseumi kunstieksperdid leidsid putukajäänuse 128 aastat pärast maali valmimist, edastab The Telegraph.

Vincent van Goghi maal «Oliivipuud»
Vincent van Goghi maal «Oliivipuud» Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Van Goghil on palju maale, milles ta kujutab loodust ja maastikke ning talle meeldis vabas õhus maalida.

«Van Goghile meeldis väljas olla, talle meeldisid tuul ja liiv, rohi ja puud, kärbsed ja rohutirtsud,» teatas Vang Goghi uurija Julián Zugazagoitia.

Kunstiteadlased märkasid van Goghi oliivipuude maalil päris rohutirtsu kui olid seda teost kataloogimise jaoks uurimas. Rohutirts oli jäänud pruunika ja rohelise värvi kihti, olles vasakul pool tagaplaanil.

Vincent van Goghi maalilt leiti mumifitseerunud rohutirts
Vincent van Goghi maalilt leiti mumifitseerunud rohutirts Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Nelson-Atkinsi muuseumi maalikonservaator Mary Schafer oli esimene, kes rohutirtsu märkas. Suurendusklaasi kasutanud ekspert arvas alguses, et maalile on jäänud osa lehest või taimest, kuid siis nägi jäsemeid ja sai aru, et tegemist on putukaga.  

«Ei ole üllatav, et maalil on midagi sellist. Van Gogh maalis välistingimustes ja see rohutirts viib vaatajad aega, mil kunstnik selle maali kallal töötas,» teatas konservaator.

Van Gogh kirjutas 1885. aastal oma vennale Theole kirja, milles rääkis välistingimustes maalimisest ja seal olevatest väljakutsetest.

Vincent van Goghi portree
Vincent van Goghi portree Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

«Võib ju minna välja ja alustad tööd, kuid siis tulevad takistused. Mul tuli nelja maali värskelt värvilt eemaldada sadu kärbseid, rääkimata liivast ja tolmust, mis sinna samuti lendas,» oli kirjas.

Kansase ülikooli entümoloog Michael Engel arvas, et van Goghi maalil olev rohutirts suri väga kiiresti värvi tõttu või ta maalile kukkudes juba surnud. Kunstnik ei märganud putukat, et tõmbas talle vävikihi peale.

Van Gogh tegi 1890. aastal, üks aasta pärast oliivipuudemaali valmimist enesetapu, olles vaid 37-aastane.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles