Video: Texase kirikutulistaja Devin Kelley põgenes 2012. aastal psühhiaatriahaiglast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Devin Kelley
Devin Kelley Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Möödunud pühapäeval, 5. oktoobril toimus Texases Sutherland Springsi baptistikirikus tulistamine, milles hukkus vähemalt 26 inimest ja 20 sai vigastada.

Selles kahtlustatakse 26-aastast Devin Kelleyt, kes 2014. aastal vallandati USA õhujõududest ning anti oma naise ja lapse peksmise eest sõjakohtu alla, edastab The Independent.

USA väljaannete teatel oli Devin Kelley psühhopaat
USA väljaannete teatel oli Devin Kelley psühhopaat Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA/Scapix

Uurimine näitas, et Kelleyl oli varemgi vaimse tervise probleeme ja 2012. aastal oli ta New Mexicos asuvas psühhiaatriahaiglas ravil, kuid ta põgenes sealt.

Ta määrati oma naise ja lapse peksmise eest psühhiaatrilisele ravile ajal, mil ta teenistuskohaks oli New Mexico Hollomani õhujõudude baas.  Pärast põgenemist elas ta Texases, kus nüüd kirikus jumalateenistusel olnuid maha lasi.

Sutherland Springsi baptistikirik, kus tulistamine aset leidis
Sutherland Springsi baptistikirik, kus tulistamine aset leidis Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix

New Mexico politsei avaldas pärast Kelley põgenemist tagaotsimiskuulutuse, milles teatati, et tegemist on ohtliku mehega, kes võib käituda ettearvamatult ja kasutada relva.

Kelley vallandati õhujõududest, kuna ta ei allunud korraldustele ja ähvardas ohvitsere.

USA õhujõud ei kinnitanud ajakirjanikele, kelle kätte jõudsid dokumendid, mille kohaselt Kelley oli psühhiaatriahaiglas ravil ja põgenes sealt, Kelley põgenemist, viidates 1996. aastast kehtivale patsiendi andmete kaitse seadusele.

Pärast tulistamist hakkas meedia lahkama, mis sundis Kelleyt tapma inimesi, kes olid kirikus ja kellest enamikku ta ei tundnud. Ilmnes, et tegemist on vaimsete häirete all kannatava mehega, kes isegi oma naise ja lapse vastu on käe tõstnud. Lisaks on ta olnud vägivaldne loomade vastu ning ahistanud endisi tüdruksõpru.

Sutherland Springsi tulistamise kõige noorem ohver oli 18-kuune ja kõige vanem 77-aastane. Kirikus olnutest ei jäänud praktiliselt keegi Kelley tegevusest puutumata.

Sutherland Springsis hukkunute mälestamine
Sutherland Springsis hukkunute mälestamine Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix

2012. aastal mõistis sõjakohus endise õhuväelase Kelley oma naise ja lapse peksmise eest üheks aastaks trellide taha. Kohtus ilmnes, et peksmise käigus sai kaheaastane laps koljuluumurru. Kelley peksis naist tema raseduse ajal ja last hakkas peksma siis, kui laps oli umbes üheaastane.

Naine andis lahutuse sisse, kui mees vanglakaristust kandis. Lapse vigastused on paranenud ja temaga on kõik korras.

Uurimine näitas, et Kelley kandis viha oma naise pereliikmete peale. Tulistamise ajal oli baptistikirikus ta naise vanaema, kes Kelley kuulide läbi hukkus. Varem oli ta ähvardanud oma ämma tappa, seda naist tulistamise ajal kirikus ei olnud.

Kirikutulistamises hukkus üle tosina lapse, teiste seas ka pastori 14-aastane tütar.

Naabruses elanud mees tulistas Kelleyt, kui ta pärast veresauna toimepanemist kirikust väljus, haavata saanud mees põgenes ja lasi end lõpuks ise maha.  

Politsei leidis Kelley surnukeha ta autost, mis oli kirikust ligi 20 kilomeetri kaugusel.  

Texase kirikutulistamise kahtlusalune Devin Patrick Kelley
Texase kirikutulistamise kahtlusalune Devin Patrick Kelley Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles