Video: revolutsionäär Lenin oli suur kassisõber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Iljitš Lenin oli kassisõber
Vladimir Iljitš Lenin oli kassisõber Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaal tähistatakse Oktoobrirevolutsiooni 100. aastapäeva ning sellega seoses meenutatakse sajanditaguseid sündmusi nii näituste kui dokumentaalfilmidega.

Oktoobrirevolutsioon leidis Petrogradis (Peterburis) aset 6. - 8. novembril (vana kalendri järgi 24. – 26. oktoober) 1917, selle käigus kukutasid bolševikud Venemaa Ajutise Valitsuse ja Venemaal kehtestati bolševike võim, edastab The Guardian.

Lenin kõnet pidamas
Lenin kõnet pidamas Foto: wikipedia.org

Ühendkuningriigis Oxfordis North Wall kunstikesuses näeb seoses Oktoobrirevolutsiooni aastapäevaga näitust Venemaa bolševike juhtist, Oktoobrirevolutsiooni algatajast Vladimir Iljitš Leninist, sünninimega Vladimir Uljanov (1870 – 1924).

Mitmel fotol on Leninit näha maskeerituna, ta kannab parukat ja meiki ning on habemeta. Pildid näitavad, et kuigi Leninit tuntakse karmikäelise revolutsionäärina, oli tal ka pehmem pool ehk ta lemmikuteks olid kassid.

Vladimir Iljitš Lenin kassiga
Vladimir Iljitš Lenin kassiga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Näitusel nähtavad fotod Leninist pärinevad nii Briti kui Venemaa arhiividest, andes ülevaate, milline oli suur revolutsionäär igapäevaelus.

Suur osa neist fotodest on näitusel esmakordselt, samas on ka neid pilte, millest on saanud klassika, sest neid kasutatakse sageli tekstide illustreerimisel.

Vladimir Iljitš Lenin kassiga
Vladimir Iljitš Lenin kassiga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Näituse koostaja, Venemaa ja Nõukogude Liidu uuringute keskuse esindaja Ralph Gibsoni sõnul mängisid Venemaal 20. sajandi alguses toimunud sündmused maailma ajaloos suurt rolli, pannes aluse Nõukogude Liidu tekkele.

Piltidel on Leninit näha erineva riietuse ja parukatega, üks neist on ta passipilt, mida ta kasutas võltsisikutunnistuse jaoks.

Lisaks on rida fotosid, millel Leninit on näha loomadega, eriti palju on ta fotodel kasse.

Vladimir Iljitš Lenin kassiga
Vladimir Iljitš Lenin kassiga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lenini õe Maria meenutuse kohaselt oli ta vend suur kassisõber, isegi välismaal paguluses viibides olid Leninil kassid. Õe arvates aitasid kassid vennal rasketel aegadel rahulikuks jääda ja maandasid stressi. Leninile meeldis kasse paitades mõelda, kirjutada ja plaane teha.

Vladimir Iljitš Lenin oli kassisõber
Vladimir Iljitš Lenin oli kassisõber Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ühe populaarsema foto, millel Lenin on kassiga, tegi õde Maria 1922. aastal Moskva lähedal Gorkis, kus Lenin siis elas.

Õe meenutuste kohaselt meeldisid vennale kassid juba lapsepõlves, kui nad Simbirskis elasid ja ta tõi tänavakasse koju. Teised õed-vennad eelistasid pigem koeri.

Simbirsk kannab tänapäeval Uljanovski nime, linn asub Volga jõe mõlemal kaldal.  

«Kassieelistus rääkis nii mõndagi mu venna iseloomu kohta. Ta võis olla revolutsionäär, kuid tal oli ka pehmem pool, mida ta näitas vaid perele ja sõpradele,» on õe Maria meenutustes.

Maria oli Vladimirist kaheksa aastat noorem ja vanem vend oli talle eeskujuks.

Lenini vanematel Ilja Uljanovil (1831 – 1886) ja Maria Blankil (1835 – 1916) oli kokku kaheksa last, kellest kaks viimast surid väikelapseeas.

Arvatakse, et kui Lenin oleks tänapäeval elus ja ta viiks läbi revolutsiooni, siis kasutaks ta agaralt sotsiaalmeediat, kuna selle abil oleks tal lihtne oma ideid levitada ja rahvast mässama panna.

Veel teoretiseeritakse, et kui Lenin oleks loobunud revolutsiooniidest ja asunud elama USAsse, siis ei oleks ta jätnud kasutamata võimalust saada rikkaks ehk temast oleks võinud saada naftatööstur John Rockefelleri sarnane ärimees.

John Rockefeller
John Rockefeller Foto: wikipedia.org.
Vladimir Lenin
Vladimir Lenin Foto: RIA Novosti/Sputnik/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles