Pildid ja video: kritiseerijate sõnul pani Donald Trumpi Jaapanis toime karpkalade mõrvakatse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USA president Donald Trump on alates eilsest, 5. novembrist visiidil Jaapanis, kust suundub edasi veel mitmesse Aasia riiki.

Trump osales täna, 6. novembril koos Jaapani peaministri Shinzo Abega kaprkalade söötmise tseremoonial, millel on oma etiketireeglid, kuid tundub, et USA president ei olnud nendega kursis või ta lihtsalt ei järginud neid, edastab The Independent.

Söömine toimus Tokyos Akasaka palees, mille tiigis on kalleid karpkalu, jaapani keeles «koi».

Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas Foto: TORU HANAI/AFP/Scanpix

Jaapani peaminister kasutas karpkaladele söögi viskamiseks lusikat, nagu ette nähtud. Trump kasutas alguses lusikat, kuid siis tühjendas kogu kastis olnud sööda kaladele, rikkudes sellega etiketti.  

Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Sotsiaalmeedia kommenteerijate sõnul näitas Trump sellega, et ta ei austa kohalikke tavasid. Kalaekspertide teatel tuleb karpkalasid toiti väikeste söögikogustega, sest suured kogused võivad neid haigeks teha ja nad võivad surra.

Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas Foto: TORU HANAI/AFP/Scanpix

«Tundub, et Trump käitus Jaapanis nagu mõrvar, andes karpkaladele liiga palju süüa. Tegemist ei olnud Las Vegase Rootsi lauaga! Karpkalad võivad liigse toidu kätte lämbuda,» teatas Twitteri kasutaja Lindsay Beyerstein.

Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas
Donald Trump ja Shinzo Abe karpkalu toitmas Foto: LAURENT FIEVET/AFP/Scanpix

Sandra Eckersley lisas, et Trump viskas karpkalade elust midagi teadmata neile tapva koguse toitu.

«Tegemist oli karpkalade mõrvakatsega. Kõik, mida Trump puudutab, sureb. Nüüdsed ohvrid on karpkalad,» kirjutas S. V. Taylor.

Karpkalad
Karpkalad Foto: Mark Carwardine/1/Scanpix

Ajaloolane, Jaapani ekspert Ruben Rosario teatas, et Trump käitus jaapani kultuuri ja tavade, kuid ka jaapanlaste suhtes solvavalt.

«Karpkalade rituaalne toitmine ulatub sajandite taha ja seda tehakse hea õnne nimel. Ta käitus sellel tseremoonial väga solvavalt nii kalade kui kohal olnud jaapanlaste suhtes, valades karbi kalatoidust tühjaks. Kas tõesti ei ole Trumpi kaaskonnas kedagi, kes oleks talle etiketti ja rituaali selgitanud? See juhtum solvas mind kui ajaloolast, rääkimata jaapanlastest,» teatas Rosario.

Donald Trump ja ta abikaasa Melania Trump alustasid oma 13-päevast Aasia riikide visiiti eile, 5. novembril. Lisaks Jaapanile külastavad trumpid ka Lõuna-Koread, Vietnami ja Filipiine.

Karpkala (Cyprinus carpio) on karpkalaliste seltsi kuuluv kala, kes on looduses elava sassaani kultuurvorm. Roomlased olid esimesed, kes karpkalad Aasiast Euroopasse tõid.

Karpkala võib kasvada 110–120 sentimeetri pikkuseks ja kaaluda kuni 35 kilogrammi. Keha on külgedelt lamenenud, suu juures on kaks lühikest ja kaks pikka poiset. Karpkalad võivad elada kuni 50 aasta vanuseks.

Kuna karpkala ei ole kuigi nõudlik vee hapnikusisalduse suhtes, siis kasvatatakse teda paljudes tiikides ja kalakasvandustes.

Karpkalad Jaapani tiigis
Karpkalad Jaapani tiigis Foto: DeeDee DeGelia & Brent Winebren/picture alliance / moodboard/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles