Bin Ladeni leiutasu saavad terroristid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatanamo vangid
Guatanamo vangid Foto: SCANPIX

Üles on kerkinud küsimus, kes peaks saama Osama bin Ladeni jälgedele ja tabamiseni viiva vihje eest USA välja pandud tasu 25 miljonit dollarit.

USA luure sai põhilise informatsiooni maailma esiterroristi kohta tabatud terroristide ülekuulamisel ja piinamisel Kuubal Guantanamo Bay sõjaväebaasis, edastab iltalehti.fi.

USA võimud, kaasa arvatud kaitseministeerium ja välisminister Hillary Clinton, ei soovinud kommenteerida, mis saab lubatud summast.

Selle andmine eraisikutele, eriti veel vangistatud terroristidele, oleks keeruline.

Wikileaks avalikustas USA kaitseministeeriumi dokumente, mille kohaselt Guantanamo vang, terrorist Khalid Sheikh Mohammed paljastas CIA-le bin Ladeni käskjala nime.

Käskjala jälgimine näitas, kus Osama bin Laden end peidab. USA agendid said käskjala koha esimest korda infot 2007. aastal.  Möödunud augustis hakati ta tegevust pingsamalt jälgima. Jõuti järeldusele, et bin Laden elab Pakistanis Abottabadis asuvas villas.

CNNi andmetel on käskjala nimi Abu Ahmad al-Kuwaiti. USA võimud ei ole selle isiku nime kinnitanud. Kuid kõik viitab sellele, et käskjalg osutus võtmeisikuks.

Väidetavalt on al-Kuwaiti Al-Qaeda heaks töötanud aastaid ning ta on paljude selle organisatsiooni juhtfiguuride soosingus.

Al-Kuwaiti oli siiski kõige lähemates suhetes bin Ladeniga ning reisis koos temaga.

Pole teada, kas al-Kuwaiti oli villas, kui USA eriüksus rünnaku tegi. Samuti pole teada, kas ta enam elus on.

Al-Kuwaitil olid erisuhted veel kahe terroristiga. Neist Khalid Sheikh Mohammed oli 2001. aasta terrorirünnakute organisaator ning abu Faraj al-Libi oli Al-Qaeda kolmas mees.

President George W. Bushi ajal asepresidendiks olnud Dick Cheney tunnistas selle nädala alguses Fox Newsile, et bin Ladeni tabamiseni viiv informatsioon saadi enamjaolt Guanatanamo vangidelt. Al-Libi ja Mohammedi puhul kasutati mitmesuguseid piinamisvõtteid, kaasa arvatud ka kurikuulsat veepiinamist.

Olles tagaotsitav, kasutas bin Laden pidevalt käskjalgu, et vajalike isikutega kontaktis olla. Käskjalad edastasid bin Ladeni käske Al-Qaeda teistele juhtidele.

Telefoni või interneti kasutamine oleks bin Ladenile liiga ohtlik olnud, kuna USA ja ta liitlased jälgisid neid pidevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles