Räim muutub peo peategelaseks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimeaeg lükkab rannakülades elu käima.
Räimeaeg lükkab rannakülades elu käima. Foto: Urmas Luik

Manija saarevaht Ülle Tamm on käima lükanud räimele kui eestlaste põhilisele leivakõrvasele pühendatud peo korraldamise mõtte, “RäimeWest 2011” toimub mai kolmandal laupäeval Lao kalasadamas kui õppepäev, millel on mitu eesmärki.

Esimese räimepeo eesmärgid on jätkusuutliku rannakalanduse õpetamine ja teadmiste jagamine kohalikust kalakultuurist nii kaluritele, rannarahvale kui külalistele.

“Rannakülas käib ajaarvamine räimepüügi rütmis, räimeaeg lükkab raske ja väsitava talve järel rannarahvale vungi sisse, tossavad suitsuahjud, podisevad paadid ja kajakate kisa ümber räimelaadungi on rõõmsad külahääled, mis ei tohiks kaduda,” põhjendab Ülle Tamm ettevõtmist.

Töötubades õpetatakse kalavõrke parandama, põhjaõnge tegema, kala rookima ja fileerima, räime soolama ja suitsutama. Vaadata saab teemaga seotud fotosid ja vanu kalapüügiriistu ning selgub parim räimetoit.

MTÜ Kihnu Mere Selts tuleb kirkovenedega, merebioloog Jüri Tenson räägib Läänemere seisundist ja kalauurija Heli Shpilev räimest kui loodusressursist. Räim on ainult Läänemeres elutsev heeringast väiksem parvekala.

Räimepidu mahub romantilise rannatee turismiringi ja selle korraldajate hulgas on MTÜ Peerni Sadamaarendus ja MTÜ Ilusa Manilaiu Eest, Liivi Lahe Kalanduskogu, kalurid, ettevõtjad, Tõstamaa vallavalitsus, mille kodulehel on info ürituse kohta.

Räimepeole paneb punkti simman, kus esinevad Kukerpillid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles