Video: 18. sajandi «nõid» sai näo

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti 18. sajandi «nõia» Lilias Adie näorekonstruktsioon
Šoti 18. sajandi «nõia» Lilias Adie näorekonstruktsioon Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Šotimaa Dundee ülikooli arstiteadlased, kes tegelevad kohtuekspertiisidega, rekonstrueerisid digitaalselt 18. sajandil nõiaks peetud ja vanglas enesetapu teinud naise näo.

Teadlaste sõnul kandis naine nime Lilias Adie, olles samas Šotimaa ajaloos üks kuulsamaid nõiakunstiga tegelemises süüdistatud naisi, edastab ancient-origins.net.

18. sajandil Šotimaal elanud Lilias Adie näorekonstruktsioon
18. sajandil Šotimaal elanud Lilias Adie näorekonstruktsioon Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Näo taastamisprojektiga tegelenutel ei olnud tema kohta muud, kui mõned 19. sajandist pärit fotod ta koljust.

18. sajandil elanud Lilias Adie koljust tehtud foto, mis pärineb 19. sajandist
18. sajandil elanud Lilias Adie koljust tehtud foto, mis pärineb 19. sajandist Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ajalooallikate kohaselt võeti nõiaks peetud naine kinni Šotimaa idaosas Fife’is ja pandi trellide taha kohut ootama. Adie tappis end 1704. aastal vangistuses, sest ta kartis tuleriidale saatmist.

18. sajandil arvati, et enesetapu tegijatest võivad saada vampiirid. Selle tõttu maeti Adie väga kiiresti ja ta hauale pandi suur kiviplaat, et ta ei saaks üles tõusta.

Adie olevat öelnud ülekuulamistel, kus kasutati piinamist, et ta on saatana armuke ja saatan on tema peremees.

Nõiaks peetud šotlanna haud a avati 19. sajandil ja ta kolju jõudis St. Andrewsi ülikooli muuseumi, kus seda ka pildistati, kuid 20. sajandi keskpaiku läks nõia kolju kaduma. 

Saate BBC Scotland Time Travels tegijad hakkasid Lilias Adie saatuse vastu huvi tundma ja nad otsustasid ta näo rekonstrueerida.  See osutus pähkliks, kuna koljust oli vaid paar koltunud fotot alles.

Koljurekonstruktsiooni kohaselt oli Adie surres 60. eluaastates, ta juuksed olid hallid ja nägemine oli kehvaks muutunud. Samuti olid tal viletsad hambad. 

Uurijad leidsid kirikuraamatust, et Lilias Adie ei öelnud oma piinajatele nende naiste nimesid, keda võimud samuti kahlustasid nõiakunstiga tegelemises. 

Šoti 18. sajandi «nõia» Lilias Adie näorekonstruktsioon
Šoti 18. sajandi «nõia» Lilias Adie näorekonstruktsioon Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Adie saatust uurinud ajaloolase Louise Yeomani sõnul olid šotlased veel 18. sajandil üsna ebausklikud ja neile mõistetamatutes asjades nägid kohe saatana sekkumist. 

«Lilias Adie oli naine, kelle kohta esitati süüdistusi, mis tegelikult ei vastanud tõele. Ta oli süütu ja kannatas ebaõigluse tõttu. Lilias suri üksinda ja unustatuna,  kuid me lõime ta uuesti. 18. sajandi kõrgklassi naistest on palju maale ja joonistusi, kuid teenijaskonna kohta väga vähe. Seni ei olnud meil olnud ühegi pilti Šotimaal nõiaks kuulutatud naistest, Lilias Adie on esimene,» teatas Yeoman.

Näo taastamisprotsessi eest vastutanud kohtuarsti Christopher Rynni sõnul tegid nad Adie näost 3D kujutise.

«Tegime kõik nii, nagu tehakse krimiuurimisel inimnägude taastamisprotsessis. Arvutijoonisekoljule lisasime kõik, mis inimkoljul on. Saime üsna fotosarnase kujutise naisest, kes kaotas elu 18. sajandi alguses, mil fotosid veel ei olnud,» selgitas Rynn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles