Kas Kevin Spacey vihjas Oscari kõnes, et ta võib olla seksuaalahistaja?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Filmiekspert David Thompson kirjutab teatmeteoses The New Biographical Dictionary of Film Kevin Spacey kohta: «Kevin Fowler (Spacey sünninimi) on alati olnud teeskleja, paha poiss, kurikaelast miim. Eriti hästi tuleb tal see välja Lester Burnhami rollis filmis «American Beauty». Minu arvates on Spacey Burnham üsna ebameeldiv, kuid see toob talle Oscari».

Siis 40-aastane Spacey sai Burnhami rolli eest tõesti Oscari, mängides keskea kriisis meest, kes armub oma tütre sõbrannasse Angelasse (Mena Suvari), dastab The Telegraph.

Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey ja Mena Suvari
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey ja Mena Suvari Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Spacey oli režissöör Sam Mendese ainus valik Lester Burnhami rolli.

Kader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey ja Annette Bening
Kader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey ja Annette Bening Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Nüüd sattus 58-aastane Spacey seksuaalse ahistamise skandaali, kuna noorem kolleeg, 46-aastane Anthony Rapp süüdistab teda ahistamises, mis leidis aset 1986. aastal.

Spacey teatel ta ei mäleta seda väidetavat ahistamisjuhtumit, kuid kui ta Rappi solvas, siis ta vabandab tema ees.

Staar lisas, et aastaid on spekuleeritud ta eraelu teemal, kuid ahistamisjuhtumi valguses ta kinnitab, et on gei.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: Petra Schönberger/imago/Future Image/Scanpix

Sotsiaalmeedia kasutajad teatasid pärast Rappi avaldust üsna kiiresti, et  Spacey võis vihjata oma seksuaaltungidele filmist «American Beauty» (Tabamatu ilu) ja seda hoolimata asjaolust, et filmis nähtav on heterosuhe vanema mehe ja noore tüdruku vahel.

Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Kevin Spacey Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Mena Suvari
Kaader filmist «Tabamatu ilu», pildil Mena Suvari Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mitmed inimesed sõnasid, et neil on olnud pärast Spacey vastu suunatud seksuaalse ahistamise süüdistust raske vaadata filmi «American Beauty», sest selles toimub ahistamine.

«Kevin Spacey kehastab selles keskeakriisis olevat meest, kes ahistab alaealist tüdrukut. Spacey tegelane Burnham ütleb tütre sõbrannale, et ta ihaldab tüdrukut sellest momendist, mil ta teda esmakordselt nägi. See tekitab kananaha,» kirjutas üks sotsiaalmeedia kasutaja.

Lisati, et Spacey võis vihjata oma ebatavalisele seksuaaltungile 2000. aasta Oscari galal, kus ta sai meespeaosatäitja auhinna Lester Burnhami kehastamise eest.

Spacey pühendas auhinna Jack Lemmonile, keda ta võrdles oma isaga ning asus siis tänama režissööri, kaasnäitlejaid, produtsente ja oma agente.

Kevin Spacey
Kevin Spacey Foto: Frederick M. Brown/AFP/Scanpix

«Minu sõpradele, kes toovad esile minu halvimad küljed. Te teete seda, kuna armastate mind ja selle tõttu meeldib mulle Lesteri roll. Selle tegelase käitumine näitab ära ta halvimad jooned, kuid sellegi poolest me armastame teda. See film toob esile, mida võib ühe isiku kontekstiväline käitumine kaasa tuua, olles samas nauditav, kuna käsikirja taga on väga andekas stsenarist Alan Bell. Olen oma näitlejatöö üle uhke, olen olnud näitlejana kaitseasendis, kuid nüüd sain auhinna ja ma olen sõnatu,» oli Spacey tänukõne.

Kriitikute arvates oli see otsene  vihje, et on tegelikus elus kedagi seksuaalselt ahistanud. Nüüd on teada, et ta ohvriks võis aastaid tagasi langeda siis 14-aastane Anthony Rapp. 

Režissöör Christopher Shinn teatas eile Twitteris, et «American Beauty» režissöör Sam Mendes ja näitlejanna mena Suvari ei ole Spacey kohta veel sõna võtnud, kuid nad teevad seda lähiajal.

Kuid on ka neid, kelle arvates on Hollywoodi tabanud pärast  produtsent Harvey Weinsteini naiste ahistamiste paljastumist nõiajaht, kus ei halastata mitte kellelegi ning veel nii mõnigi korralik karjäär võib prügikasti lennata.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles