Video: Venemaa presidendivalimistel pakuvad Putinile konkurentsi kaks tuntud naist (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jekaterina Gordon
Jekaterina Gordon Foto: Boris Kudryavov/AP/Scanpix

Venemaal toimuvad järgmise aasta märtsis presidendivalimised, oma kandidaadi seadis neile teise naisena saatejuht Kenija Sobtšaki kõrval üles ajakirjanik ja advokaat Jekaterina Gordon.

37-aastane Gordon, kellel on kaks last ja oma advokaadibüroo, sõnas end esitlevas videos, et ta on arvatavalt ainus kandidaat, keda võimuladvik hea pilguga ei vaata ega heaks ei kiida, edastab Yle.

Jekaterina Gordon
Jekaterina Gordon Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti/Scanpix

Gordon toob valimiskampaaniasse küll «värsket verd», kuid poliitikaekspertide arvates on ta šansid üsna kesised, sest küsitluste kohaselt eelistab enamik venelastest president Vladimir Putinit, kes võidu korral saaks neljandat korda võimule.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mudrats Alexandra/ITAR-TASS

Gordon on varem juhtinud nii tele- kui raadiosaateid, kuid nüüd töötab advokaadina firmas, mis seisab naiste ja laste õiguste eest.

«Tunnen Venemaa õigussüsteemi väga hästi. Suur osa inimesi on üksikvanemad, kelle õigustest ei hooli keegi ja selle tõttu aitan neid inimesi,» teatas Gordon.

Jekaterina Gordon on sõltumatu kandidaat, kellel ei ole mitte ühegi partei toetust. Sõltumatu kandidaadina on tal vaja koguda 300 000 toetaja allkiri, et ta saaks kandidaadina end registreerida.

Jekaterina Gordon (vasakul)
Jekaterina Gordon (vasakul) Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti/Scanpix

Gordoni teade oma kanditatuuri ülesseadmise kohta tuli vaid paar nädalat pärast seda, kui tuntud telenägu, 36-aastane Ksenija Sobtšak teatas oma kanditeerimisest.

Ksenija Sobtšak
Ksenija Sobtšak Foto: Stanislav Krasilnikov/Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Nii Gordon kui Sobtšak tunnevad teineteist, olles koos töötanud televisioonis ja raadios. Kümme aastat tagasi intervjueeris Gordon ühes raadiosaates Sobtšaki, kuid kaks naist läksid otse-eetris vaidlema, lendas ka ebatsensuurseid sõnu, tuues kaasa saatejuhist Gordoni vallandamise.

Kui Gordon teatas oma kandidatuuri ülesseadmisest, ei jätnud ta Sobtšaki puudutamata, vaid torkas: «Ma ei esinda sotsiaalelu ja glamuuri, ma ei ole sündinud kuldlusikas suus».

Sobtšak on pärit jõukast perest ja ta ise teenib piisavalt, et pidada end Venemaal üsna jõukaks. Ksenija Sobtšaki isa Anatoli Sobtšak oli 1990. aastatel Peterburi esimene demokraatlikul teel valitud linnapea. Vladimir Putin oli siis aselinnapea ning Putin on mitmes intervjuus tunnistanud, et Anatoli Sobtšak andis ta poliitilisele karjäärile tõuke. Kinnitamata andmetel on Putin Sobtšaki tütre Ksenija ristiisa.

Ksenija Sobtšak
Ksenija Sobtšak Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix

Poliitikaasjatundjate sõnul on Sobtšak ja Gordon liiga nõrgad ja väheste poliitiliste oskustega kandidaadid, et nad saaksid Putini võimupositsiooni ohustada.

Venemaa opositsioon kahtlustab, et Ksenija Sobtšak on varjatult seotud Kremliga ning ta eesmärgiks on opositsioonikandidaatidelt hääli ära võtta.

Vanemaa opositsioonijuht Aleksei Navalnõi seadis samuti oma kandidatuuri üles ja teeb juba kampaaniat, kuid võimul olijad võivad talle takistusi teha.

Aleksei Navalnõi
Aleksei Navalnõi Foto: EVGENY FELDMAN/AFP/Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles