Arstid leidsid hiinlanna ninas hamba kasvamas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammas
Hammas Foto: PantherMedia / Scanpix

Hiinas elaval naisel oli aastakümneid pidev ninaverejooks ja arstid arvasid, et tal on ninamembraanis põletik, kuid hiljuti ilmnes, et selle põhjuseks oli võõrkeha.

57-aastane hiinlanna läks lõpuks Hunani provintsis Changshas asuvasse haiglasse, kus talle tehti näopiirkonna skaneering ja leiti, et ta ühes ninasõõrmes kasvab hammas, edastab Daily Mail.

Arstide sõnul nägid nad skaneeringul võõrobjekti, kuid nad  ei saanud kohe aru, mis see on.

Kõrva-, nina- ja kurguekspert Zhou Jianpo sõnas, et skaneering paljastas paremas ninasõõrmes kõva objekti ning ta arvas, et naine pani selle sinna kogemata ja see jäi kinni.

Naisele tehti võõrkeha eemaldamise operatsioon ja kirurgid leidsid, et tegemist oli täissuuruses hambaga, millel olid nii juured, närvid kui email.

Pärast hamba eemaldamist lõppesid naisel ninaverejooksud ja ka uimasus, mis sellega kaasnes.

Zhou sõnul oli sel naisel lisahammas, mis võib kasvada näopiirkonnas ükskõik kuhu.

Uurimine näitas, et hambaalge tekkis naisel ninna juba siis, kui ta oli alles loode ning hammas kasvas lapseeas koos temaga.

Hambaarstide sõnul on lisahambad üsna tavalised, kuid enamasti ei kasva need ninakoopas.

Umbes 3,9 protsendil inimestest on lisahambaid, kuid ei ole selge, miks need kasvavad erinevates näopiirkondades. Arvatakse, et nende tekkes mängivad rolli nii geenid, anatoomilised iseärasused, põletikud kui traumad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles