Liina Tennosaar: Aarne läks väga rahulikult ja ilusti, jäi lihtsalt magama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pikk päevatee kaob öösse», Mikk Mikiveri lavastust Eesti Draamateatrist aasast 1994, fotol lavapartnerid Aarne Üksküla (James Tyron) ja Ita Ever (Mary Cavan Tyron).
«Pikk päevatee kaob öösse», Mikk Mikiveri lavastust Eesti Draamateatrist aasast 1994, fotol lavapartnerid Aarne Üksküla (James Tyron) ja Ita Ever (Mary Cavan Tyron). Foto: DeStudio

Pühapäeva hommikul lahkus meie seast teatri grand old man, 80-aastane Aarne Üksküla. 

«Aarne läks väga rahulikult ja ilusti, jäi lihtsalt magama,» kirjeldab teatrilegend Aarne Üksküla lahkumist kolleegi ja peresõbra Eneken Akseli jutu põhjal Aarne õpilane lavakunstikateedri XII, 1986. aastal lõpetanud lennust, Liina Tennosaar, kelle sõnul Maša (abikaasa Maria Klenskaja – toim) oli seal ja lapsed käisid hommikul tema juures, vahendab Õhtuleht.

Pühapäeva hommikul suri pärast rasket haigust näitleja Aarne Üksküla.

Aarne Üksküla sündis 21. septembril 1937. Aastatel 1956–1957 õppis Üksküla Tallinna Pedagoogilises lnstituudis. 1961. aastal lõpetas ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi näitleja erialal.

Eesti armastatud näitleja ja teatripedagoog Aarne Üksküla tähistas tänavu 21. septembril 80. sünnipäeva.

Üksküla on ise lavastanud teatritükke, aga mänginud ka telelavastustes («Truu naine»), seriaalides («M Klubi», «Õnne 13», «Salmonid»), filmides («Ühe suve akvarellid», «Pisuhänd», «Peata ratsanik») ja kuuldemängudes, vahendab ERR.

2009. aastal riigi kultuuripreemia saades oli Üksküla mänginud enam kui 130 teatri- ja ekraanirollis.​

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles