Keskraamatukogu jätkab filmiõhtutega

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogu.
Pärnu keskraamatukogu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Läinud kolmapäeval Pärnu keskraamatukogu suures saalis toimunud hispaania lühifilmide programm oli sel hooajal filmiõhtute sarja viimane, sügisel kavatsetakse vasttärganud traditsiooni jätkata.

Krista Visas keskraamatukogust rääkis sel aastal ellu kutsutud filmikolmapäevadest lähemalt. Mõte hakkas idanema pärast Pimedate Ööde filmifestivali. “Leidsime, et meie saal sobib hästi filmide näitamiseks ja rahval huvi on,” lausus Visas.

Esimesed kaks filmi saadi Tartu saksa kultuuri instituudi ja Goethe instituudi kaudu: näidati Türgi päritolu saksa režissööri Fatih Akini filme “Vastu seina” ja “Taeva äärel”.

Edasised filmid pärinesid Soome kultuurinädala raames Soome suursaatkonnalt Tallinnas, näidati Jukka-Pekka Siili filmi “Ganes”. (“Hurriganes”) ja Saara Saarela linateost “Väärät juuret” (“Twisted Roots”).

Järgmised filmid küsiti Norra saatkonnalt Eestis, need olid Jan Troelli film “Hamsun” ja Henning Carlseni film “Paan – kaks rohelist sulge”. Hooaja viimane filmikolmapäev sisustati hispaania lühifilmidega.

Visase sõnade kohaselt jätkatakse filmiõhtutega sügisel. “Plaanis on näidata ja tutvustada eri riikide filmikunsti, senini näidatud filmid on olnud PÖFFi kavas ja saanud olulisi filmiauhindu,” lausus ta.

Filmikolmapäevasid jätkatakse septembrist: Taani kultuurinädala ajal näeb taani filme, USA kultuurinädala raames loodetakse näidata ameerika filme. Samuti on plaanis saksa ja rootsi filmid. “Filmide saamiseks pöördusime välisriikide Eesti saatkondade poole. Tahame näidata ikka eri riikide väärtfilme, just mängufilme. Ja detsembris on taas PÖFF Pärnus,” lisas Visas.

Näitustest saab Pärnu keskraamatukogus vaadata Kristel Mägedi graafikanäitust “Tegelasi veel loomata maailmadest”. Mägedi on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia 2005. aastal ja tegutseb vabakutselise näitlejana. “Teen punkbändi nimega Faasinihe, milles mängin basskitarri,” tutvustab ta end. Näitust saab vaadata 31. maini.

Trepigaleriis on üleval Vadim ja Jüri Vlassovi fotonäitus “Romantiline rannatee”.

Näitus kajastab retke Varblast Iklani. Vendade Vlassovite väljapanekus on 25 värvifotot, mis jõudsid raamatukogusse MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu algatusel.

Romantiline rannatee on teekond Pärnumaal. See viib rändaja ligi 250 kilomeetri pikkuses piki rannikut Varbla külast Läti piiri äärse Ikla külani ning teeb ajaloo- ja kultuuriväärtusi siduva põike Kihnu ning maismaal piirkondadesse, kus on märke Läänemere kunagisest rannajoonest.

Romantilise rannatee vallad on Audru, Häädemeeste, Kihnu, Koonga, Lavassaare, Saarde, Sauga, Tahkuranna, Tõstamaa ja Kihnu.

Näitust saab vaadata 26. maini.

Tagasi üles