Jaapani tüdruk andis kooli kohtusse, kuna tal kästi pruunid juuksed mustaks värvida (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani tüdrukud
Jaapani tüdrukud Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapanis Osakas õppiv tüdruk andis Kaifukani keskkooli kohtusse, kuna õppeasutuse juhid andsid talle käsu ta loomulikult pruunid juuksed mustaks värvida.

18-aastane Habikinost pärit tüdruk tahab saada kohtu kaudu 2,2 miljonit jeeni (20 000 eurot) kahjutasu, kuna teda sunniti looduse poolt kaasa antud juukse värvi vahetama võltsvärvi vastu, edastab tokyoreporter.com.

Kooli teatel on õpilaste välimuse kohta käivates reeglites kirjas, et juuksed peavad olema musta värvi, mis on jaapanlastele omane.

Jaapani tüdrukud. Pilt on illustreeriv
Jaapani tüdrukud. Pilt on illustreeriv Foto: TORU YAMANAKA/AFP/Scanpix

Tüdruku advokaadi sõnul rikkus juuksevärv ta kliendi tervist, kahjustades nii loomulikke juukseid kui peanahka ning tekitades stressi.

Advokaadi teatel peaks kool tagama kõikidele õpilastele turvalise õppekeskkonna, mitte ei seaks õpilaste tervist mõttetute reeglite ja nõudmistega ohtu.

Tüdruk asus nimetatud koolis õppima 2015. aastal ja kooli astumisel teatas ta ema juhtkonnale, et ta türel on pruuni värvi juuksed. Kool andis tüdrukule käsu juuksed musta värvi värvida ja ta tegi seda, kuid sai peanaha kahjustuse. Möödunud aasta kevadel tekkis tal värvimisest ekseem, mida oli vaja ravida.

Tüdruku ema pöördus kooli poole ja esitas kaebuse, et ta tütrel on juuste värvimise tõttu tekkinud terviseprobleemid. Kool teatas uuesti, et kõik õpilased peavad olema mustajuukselised.

Kooli juhtkonna sõnul lasi tüdruk mustal värvil välja kasvada ega värvinud juukseid õigeaegselt. Oktoobri alguses  ei tohtinud tüdruk osaleda kooli korraldatud festivalil, kuna ta juuksed ei olnud õiget värvi.

Siis ilmnes, et ka blondide juustega vahetusõpilasi sunniti samuti juukseid mustaks värvima.

Kool üritas tüdrukut õpilaste nimekirjast eemaldada juba aprillis ja vanematele saadeti kiri, et nende last ei oodata enam kooli, kuna ta juuksevärv ei ole õige. Tüdruk jätkas tundides käimist septembrini.

Osaka haridusameti esindajate teatel juhtumit uuritakse, kuid nad ei anna selle kohta veel kommentaari. 

Jaapani tüdrukud. Pilt on illustreeriv
Jaapani tüdrukud. Pilt on illustreeriv Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles