Kumu ÖÖ festivalil kõlab eksperimentaalne muusika

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu ÖÖ üheks peaesinejaks on Saksamaa post-techno bänd Mouse on Mars.
Kumu ÖÖ üheks peaesinejaks on Saksamaa post-techno bänd Mouse on Mars. Foto: promo

Tänavu 20. mail toimuv muusika- ja kunstipidu Kumu ÖÖ toob publiku ette 13 artisti üle Euroopa. Festivali raames on avatud Kumu tänavuse kultuuripealinna aasta suursündmus, digitaalkunsti näitus “gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”.

Ürituse pressiesindaja Helen Sildna teatel on Kumu ÖÖ üks peaesineja Saksamaa post-techno-bänd Mouse on Mars, kes alates 1993. aastast on eksperimenteerinud techno, ambienti, dub’i, roki, krautroki ja pungiga, üllatades 2007. aastal fänne ja muusikapressi projektiga Von Südenfed, milles lõi kaasa The Falli ninamees, postpunklegend Mark E. Smith.

Kumu ÖÖl kuuleb muuhulgas Mouse on Marsi aasta teises pooles ilmuva uue albumi lugusid.

Sildna teatel andis bändi karjäärile olulise tõuke festivali teine peaesineja Seefeel, kes soovitas Mouse on Marsi 1993. aastal oma toonasele plaadifirmale.

Londonist pärit dreampop-shoegaze-ambientelektroonika bänd Seefeel tuli pärast viieaastast vaikust tänavu jaanuaris lagedale fantastilise omanimelise albumiga.

Plaati on võrreldud Portisheadi plaadiga “Third”, kuid lugudest ei puudu Seefeeli äratuntav eeterlik-kihiline kõlapilt, mis laetud kajade, koorilaulukatkete, suminate ja kõige ootamatumate helidega – käekiri, mille iseloomustamiseks on tihti nimetatud shoegaze’i legende My Bloody Valentine'i ning Slowdive'i.

Kumu ÖÖ-l astuvad üles veel mitmed omanäolised esinejad: Andrew Hung, üks pool Bristoli moodsa müramuusika duost Fuck Buttons, noor ja geniaalne vene elektroonikaartist Mujuice, kes märtsis lõi keema “Tallinn Music Weeki” publiku, Rootsi indie-jazz-punk bänd Thus: Owls, underground-tantsumuusika ringkondades viimasel ajal elevust tekitanud Illum Sphere Manchesterist, “Tallinn Music Weekil” rohkelt tähelepanu pälvinud multiinstrumentalist Multiphonic Rodent, Soome psühhedeelse indie-popi bänd Eleanoora Rosenholm ja Eesti muusikaringkondadele tuttav produtsent-helilooja Marsen Jules. Oma sel kevadsuvel ainsaks jääva Eesti live-esinemise annab Londonis elav ja õppiv lo-fi-popi viljelev Maria Minerva.

Kumu 5. korruse galeriis on Kumu ÖÖ publikule avatud rahvusvaheline digitaalkunsti näitus “gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”, mis toob publiku ette mõnekümne innovatiivse kunstniku uue tehnoloogia põhised põnevad teosed.

Näitusel võib end unustada infot kandva veekardina ette või jälgida tiguposti kulgemist. Kumu katusele tekib näituse ajaks aga sõnum Google Earth’ile, klassiku staatuses Christina Kubischi innovaatiline heliprojekt võimaldab kuulda uudseid helisid linnakeskkonnast.

Näituse kuraator on Sabine Himmelsbach Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles