Paides avaneb «Imede maailm»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autor Eduard Kazarjan on märgitud «Guinnessi rekordite raamatusse» ja maailmas ülipopulaarset «Imede maailma» saab Paide kultuurikeskuses näha 16. maini.
Autor Eduard Kazarjan on märgitud «Guinnessi rekordite raamatusse» ja maailmas ülipopulaarset «Imede maailma» saab Paide kultuurikeskuses näha 16. maini. Foto: Repro

Kuidas mahub kaamelikaravan nõelasilma, Charlie Chaplin ja Michael Jackson juuksekarvale? Seda saab näha harukordsel mikroskoopilisel näitusel «Imede maailm».

Läbi mikroskoobi vaadeldavas ekspositsioonis on miniatuursed kunstiteosed riisiteral, mooniseemnel, kalasoomusel ja juuksekarval.

Autor Eduard Kazarjan on märgitud «Guinnessi rekordite raamatusse» ja maailmas ülipopulaarset «Imede maailma» saab Paide kultuurikeskuses näha 16. maini.

Minieksponaadid on paigutatud klaasist kolbidesse ja neid on võimalik vaadata ainult mikroskoobi abil. Väljas on töid riisiteral ja nõelasilmas. 0,05 millimeetri paksusel kopikasuurusel plaadil olevate mustrite jooned on sada korda peenemad inimese juuksekarvast. Iga miniatuur on šedööver, mis kinnitab kunstniku suurt meisterlikkust.

Mikrominiatuurid valmistatakse käsitsi autori erilise tehnoloogiaga. Sellel pole maailmas analooge. Mikrominiatuuride tarvis on kunstnik valmistanud instrumendid ülitugevast metallist, kalliskivikildudest ning käepärasest materjalist. Näiteks pintsel, millega ta joonistab portreesid riisiterale, moodustab 1/100 inimese juuksekarvast.

Kõige raskem on kunstnikul tööd tehes hingata. Soovitud tulemuse saamiseks on vaja pintslitõmme teha südamelöökide vahel. Käeliigutus peab käima hingamise rütmis. Ainult nii on võimalik valmistada rautatud kirp juukseotsal või Arnold Schwarzeneggeri skulptuur mooniseemnel. Kunstnik on teinud maailma väikseima viiuli, millel on võimalik mängida. Selle pikkus on seitse millimeetrit.

Miniatuuride valmistamiseks kasutatakse õmblusnõelu, tikke, inimese juukseid, kulda, merevaiku, mooniseemneid, riisiterasid, elevandiluud ja kalasoomuseid.

«Imede maailmal» on kogu maailmas tohutu menu. USA-s töötab juba kümnendat aastat Eduard Kazarjani rändnäitus. Reitingutes on see arvatud unikaalsete nähtuste esikümne hulka. Kazarjan ei ole mitte ainult esmaklassiline kunstnik, vaid ka filosoof, kirjanik ja poeet. Tema deviis on teha võimatu võimalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles