Miks sigadele meeldib mudas püherdada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead mudas püherdamas
Sead mudas püherdamas Foto: SCANPIX

Hollandi Wageningeni ülikooli teadlaste sõnul ei meeldi sigadele mudas püherdamine vaid selle pärast, et see aitab neil end maha jahutada.

Uuring näitas, et sigadele on mudas püherdamine ellujäämise seisukohalt vajalik, kirjutab BBC.

Juba ammu on teada, et sigadel ei ole higinäärmeid ja selle tõttu ei saa nad nende abil oma kehatemperatuuri reguleerida.

Sigade vastavat käitumist võrreldi teiste loomade omaga, kes samuti mudast või veest abi otsivad. Vaatluse alla võeti näiteks jõehobud ja hirved.

Esimesed käivad end vees jahutamas, teised aga veeretavad end maapinnal mudaaukudes, jättes endast lõhnamärgi. Selle abil meelitatakse potentsiaalseid partnereid paarituma.

Hollandi uurijate sõnul saab ka sigade puhul mudas püherdamist seostada paaritumise ja järglaste saamisega.

Teadlaste arvates tekkis sigadel see käitumismuster juba väga ammu

«Evolutsioon sai alguse kaladest, selle tõttu enamik loomi naudivad vett. Kuid paljude loomade jaoks on mudased veeaugud ohtlikud, kuna nad on seal supeldes lihtne saak. Sigade puhul seda kartust ei ole, sest nad on suured loomad ning ise võimelised ründama,» selgitasid uurijad.

Teadlased oletavad, et sigadel ei tekkinud higinäärmeid just pideva mudas püherdamise tõttu.

«Sead on geneetiliselt suguluses vett armastavate loomadega nagu jõehobud ja vaalad. Selle tõttu võib ka sigadele vesi meeldida, kuid täielikult maal elavate loomadena jätkub neile ka lompidest,» selgitasid uurijad.

Uurijad võtsid kokku, et sigadele meeldib mudas püherdamine, kuna see hoiab nende kehatemperatuuri normaalse ning samas meelitab see tegevus partnereid ligi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles