Orient näitab salajast maskitantsu Bhutani kuningriigist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskitants
Maskitants Foto: Orient

Ida muusika festival Orient toob järgmisel nädalal Tallinna Loomaaia kontserttelki budistliku kloostri maskitantsu, mida vanasti esitati ainult salajastel öistel rituaalidel. Selleaastase festivali Orient fookuses on vähetuntud Aasia mägialade kultuurid.

«Kuigi Bhutani kultuurist on maailmas enim huvi äratanud kloostrimuusika, on väiksel mägiriigil sajanditevanune, siiani saladuselooriga kaetud maskirituaal, mis munkade sõnul hoiab eemal deemoneid,» kommenteeris festivali Orient pressiesindaja Reno Hekkonens. «Just see värvikirev maskirituaal ning selle juurde kuuluvad tantsud tuuakse järgmisel nädalal Eestisse,» lisas Hekkonens.

Tiibeti sakya koolkonna kloostrites esitati vanasti chame rituaali ainult öösiti ning rangelt salaja. Hirmuäratavad maskid aitasid uskumuse järgi eemale peletada deemoneid ja kurje vaime. Budistlik tantsumüsteerium koosneb eri osadest, millest igal on oma kindel eesmärk ja süžee.

Maskitantsu, Himaalaja rahvalaule ning traditsioonilist tantsu saab näha 13. mail Tallinna Loomaaia kontserttelgis festival Orient 2011 raames.

Orient 2011 piletid on müügil Piletilevis ja Ticketpros.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles