Woody Allen: Weinsteini skandaal meenutab aina enam nõiajahti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Woody Allen
Woody Allen Foto: Petter Oftedal/Scanpix/SCANPIX code 20535/Scanpix

Kaks nädalat tagasi teatasid USA mitmed väljaanded, et Hollywoodi mõjukas ja menukas produtsent Harvey Weinstein on aastakümneid näitlejannasid vägistanud ja seksuaalselt ahistanud, osal naisstaaridel oli isegi lepingus punkt, et nad peavad produtsendile seksuaalteenuseid osutama.

Nbc.com teatel võttis nüüd Weinsteini skandaaliga seoses sõna tuntud režissöör Woody Allen, kes teatas, et tunneb Weinsteini ohvriks langenud naistele kaasa, kuid samas tuleks lõpetada selle produtsendi suhtes käivitatud nõiajaht.

Woody Allen
Woody Allen Foto: Justin Thomas/Stella Pictures/Scanpix

«Mul on kahju neist naistest, kes kannatasid, kuid kahju ka Harveyst, kelle elu on hävinenud. Selles juhtumis ei saa olla võitjaid, sest kellegi «ristilöömine» ei pruugi haavu parandada. Kuulsin Harvey kohta igasuguseid jutte, kuid minu silmis oli see klatš ja see ei huvitanud mind. Meie ümber on kogu aeg miljoneid jutte, osa neist osutub tõeks, osa mitte,» teatas Allen.

Allen lisas, et Weinsteini skandaal on toonud Hollywoodi Salemi nõiajahi atmosfääri.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein Foto: Vince Bucci/AP/Scanpix
Joonistus Salemi nõiajahi kohtuprotsessist / wikipedia.org
Joonistus Salemi nõiajahi kohtuprotsessist / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

«Olukord on lausa absurdne, umbes nii, et kui keegi mõne näitlejannaga natuke flirdib, siis on kohal selle naise advokaat, kes lubab kõik kohtusse kaevata. Loodame, et kuskil on sellele kurvale ja traagilisele loole lahendus, sest muidu ei ole meestel ega naistel enam võimalik koos töötada. Kõik mehed on sel juhul ahistajad, ükskõik, mida nad teevad või ütlevad,» nentis tuntud režissöör.

Woody Allen on ka ise skandaalis olnud ja teab, millist hinda tuleb maksta.

Woody Allen elas 1980. aastatel koos näitlejanna Mia Farrow'ga, kelle oli kaks adopteeritud last, seitsmene Dylan ja 13-aastane Moses. Allen adopteeris need lapsed samuti.  Dylan teatas hiljem, et ta isa Woody Allen ahistas teda seksuaalselt, kui ta oli vaid seitsmeaastane. Uurimine näitas, et see ei pidanud paika, kuid Allenil on seni sellest märk küljes.

Lisaks hakkas Allen elama koos Farrow veel ühe adopteeritud lapse, Lõuna-Korea päritolu Soon-Yi Previniga. Nad abiellusid 1997. aastal ja neil on kaks last.

Soon-Yi Previn ja Woody Allen / wikipedia.org
Soon-Yi Previn ja Woody Allen / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Nüüd ligi 30 naise seksuaalses ärakasutamises süüdistatav Weinstein on eitanud oma süüd ja ta teatas oma advokaadi vahendusel, et naised olid temaga seksuaalvahekorras omast vabast tahtest. Samas ta palus andestust, kui on mõnele naisele haiget teinud.

Alleni uus film «Wonder Wheel», mille peaosas on Kate Winslet, esilinastus möödunud nädalalõpul New Yorgi filmifestivalil.

Salemi nõiajaht ja kohtuprotsessid toimusid Ameerika Ühendriikides Massachusettsi osariigis, kus  mitut naist süüdistati nõidumises. 77-aastane Margaret Scott oli ainus, kes nõiaks olemise omaks võttis, kuna ta lootis nii oma elu päästa, kuid see ei õnnestunud. Kohtuprotsessil süüdistati veel naisi nõidumises ja kokku kaotas 1692. aasta veebruarist kuni 1693. aasta maini elu 20 inimest, kes poodi. Veel viis inimest surid vangistuses piinamise tagajärjel.

Ajaloolaste arvates oli tegemist massipsühhoosiga, sügavalt usklikud inimesed otsisid oma probleemidele lahendust naiste, kuid ka mõne mehe ja laste sildistamise ja tapmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles