Video: natside koonduslaagrites olid bordellid, kus meesvange «premeeriti» naistega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri naisvangid
Auschwitzi koonduslaagri naisvangid Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Viimasel kahel nädalal on maailma meedia üheks teemaks olnud Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini seksiskandaal, mille valguses on ka teisi samasuguseid ahistamisjuhtumeid päevavalgele tulnud.

On teada, et natsidel oli koonduslaagrites «ahistamise ja seksuaalse ärakasutamise tööstus», mida kasutasid nii natsid kui koonduslaagrite meesvangid, edastab Daily Mail.

Saatanliku plaani rajada koonduslaagritesse bordellid käis 1941. aastal välja Gestapo koletis Heinrich Himmler.

Heinirch Himmler
Heinirch Himmler Foto: AP/Sanpix

Himmleri plaani kohaselt pidid koonduslaagrite bordellides saama oma seksuaalvajadusi rahuldada nii natsihovitserid kui ka meesvangid, keda premeeriti naistega, et nad paremini töötaksid.

Esimene oli Austrias asunud Mauthauseni koonduslaager, kus selline «nukumaja» 1942. aastal avati. Veel avati «nukumajad» Ravensbrüki, Buchenwaldi, Dachau ja Flossenburgi koonduslaagris.

Kaks suurimat bordelli olid natside poolt okupeeritud Poolas asunud Auschwitzi koonduslaagris, millest üks oli kurikuulsa väravasildi «Arbeit Macht Frei» (Töö teeb vabaks) läheduses asunud barakis number 24.

Auschwitzi koonduslaagri silt «Töö teeb vabaks»
Auschwitzi koonduslaagri silt «Töö teeb vabaks» Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Auschwitzist kujunes suurim koonduslaager, kus kaotas elu umbes 1,1 miljonit inimest.

Auschwitzi koonduslaagri vangid
Auschwitzi koonduslaagri vangid Foto: War/Scanpix

Bordelliplaani viis seal ellu natsiarst Siegfried Schwela, kes määras kindlaks ka seksimise reeglid.

Bordellis töötama pidanud naised steriliseeriti, enne seksi pidid mees ja naine end puhtaks pesema ning seksida tohtis anult misjonäriasendis.

Koonduslaagri valvurid pidid läbi piilumisaukude vangidest seksijatel silma peal hoidma ja jälgima, et naised ei pühendaks igale meesvangile üle 15 minuti.

Samuti olid paika pandud rahvuslikud piirid. Saksa mehed tohtisid külastada vaid saksa naisi, lääneslaavi mehed lääneslaavi naisi. Juutidest ja venelastest  vangidele oli seks keelatud.

Natsid valisid naisvangide seast välja kena välimusega ja võrdlemisi hea tervise juures olevad 20. eluaastates naised, kes pidid igal õhtul kell 20. 00 – 22.00 teenindama  6 – 8 meest. Lisaks tuli neil naistel töötada laupäeva pärastlõunal, kui neid külastasid «eripreemia» saanud meesvangid. 

Auschwitzi koonduslaagri naisvangid
Auschwitzi koonduslaagri naisvangid Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Auschwitzi bordellihooneid nimetati Sonderbauten ning selles koonduslaagris avati 1945. aastal vahetult enne koonduslaari lõppu veel üks selline hoone, mida jõuti kasutada vaid paar nädalat.

Natside koonduslaagrite bordelle uurinute sõnul ütlesid natsiohvitserid uutele laagrisse toodud naistele, et kes soovib, saab kergemat tööd ja paljud olid sellega nõus teadmata, et neist saavad prostituudid.

Auschwitzi toodud
Auschwitzi toodud Foto: -/AFP/Scanpix
Emad ja lapsed Auschwitzi saabumisel
Emad ja lapsed Auschwitzi saabumisel Foto: War/Scanpix

Prostituutide elamistingimused olid võrreldes teiste vangidega paremad ja nad said piisavalt süüa, samuti anti neile arstiabi.

Auschwitzis olnud poolakast endise vangi Jozef Szajna sõnul olid bordellid natside üks piinamismeetodeid.

«Kõik arvasid, et bordellides saab preemiat, tegelikult oli tegemist alandamisega,» meenutas poolakas.

Esimene, kes saadeti Auchwitzis bordelli külastama oli poolakast keemik Henryk Mianowski, kes üritas natsidele teha selgeks, et ta ei soovi naisi ära kasutada. Pigem oleks ta tahtnud korralikult süüa.

Auschwitzis ellu jäänud ungarlanna Zofia Bator-Stepieni sõnul olid mõned noored kena välimusega naised nii näljas, et pakkusid end ise bordelli.

Natsifotograafid tegid Auschwitzi bordellis töötavatest, ilusate riiete ja meigiga naistest fotosid, mida levitati ohvitseride seas. Natsiohvitserid seksisid väljavalitud ja artide poolt kontrollitud naistega, oli ka neid naisi, kellest said natside armukesed.

Fotograaf Wilhelm Brasse sõnul olid need elurõõmsad, hästi toidetud noored naised, kes nägid prostitutsioonis ellujäämisvõimalust.

Ajaloolaste sõnul mõisteti pärast Teist maailmasõda koonduslaagrite bordellides töötanud naised hukka, kuid nüüd nähakse juhtunut teises valguses. Ilusatel naistel oli prostituutidena suurem šanss ellu jääda ja mitte gaasikambrisse sattuda.

Auschwitzi koonduslaagri bordell lõeptas tegevuse 1945. aasta jaanuaris, kui nõukogude Punaarmee laagris olnud vangid vabastas.

Auschwitzi vangid
Auschwitzi vangid Foto: War/Scanpix
Nõukogude Punaarmee sõdurid Auschwitzist vabastatud naistega
Nõukogude Punaarmee sõdurid Auschwitzist vabastatud naistega Foto: War/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles