Ilm keerab rajumaks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähipäevadel peaks saama nii vett kui tuult.
Lähipäevadel peaks saama nii vett kui tuult. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Saarde rahvas teadis, et väga soojad ilmad jüripäeva paiku õige asi ei ole, enamasti tuleb pärast sooja veel külma ja vilu aega. Nii läheb tänavugi.

Nüüd saavad ehk mõistetavaks ütlemised “kui jürikuus käid särgiväel, siis lehekuus otsid kasuka välja” ja “kui jürikuus võtad kindad käest, paned lehekuus need veel korra kätte”. On tuntud vanasõna “kui aprillis soe, siis maikuus külm”.

Lohutab, et lehekuu külm täidab sügisel viljasalved.

Praeguses ilmakäigus ei ole midagi erakordset. Aprilli lõpul, mai algul läheb loodus üle varakevadest suvesoojale. See aeg on igal aastal mõnikord rohkem, mõnikord vähem ettearvamatult ebastabiilsete ilmadega. Tänavune linnukevad sellist seisu ennustas.

Aprilli lõpul muutub madalrõhkkondade liikumine Atlandil jõulisemaks. Samas ei taha külmad kõrgrõhualad võimu käest anda. Kesk-Euroopat vallutanud suur soojus sünnitab selles segaduses äikesealasid, mis on seni ulatunud õnneks vaid Leedu ja Lätini.

Nädalavahetusel ilm jaheneb tuntavalt, on tuuline ja sajuvõimalus kohati vihmast kuni lörtsini. Kuu loomise nädal võib tuua üllatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles