Austrias võrdsustati haikostüüm burkaga ja selle kandja sai trahvi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haikostüümis mees
Haikostüümis mees Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Austrias Viinis kandis mees avalikkuses haikostüümi, kuid see ei lõppenud tema jaoks hästi, sest see kostüüm võrdsustati burkaga, mille kandmine on Austrias keelatud.

The Guardiani teatel määrati mehele 150 euro suurune trahv, kuna ta eiras pead ja keha katnud kostüümiga burkakeelu seadust.

Burkades naised
Burkades naised Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Haikostüümis mees ei suundunud kostüümipeole, vaid oli uue elektroonikakaupluse reklaamnägu, kuid korrakaitsjate arvates rikkus ta seadust ja nad võtsid ta kinni.

Mehe teatel nõudsid politseinikud, et ta tänaval haikostüümi seljast võtaks ja see oli tema jaoks alandav, sest ta oli aluspesus. 

«Nad on oma uue seadusega täiesti segased, ma kandsin haikostüümi ja tegin oma tööd. Ma ei ole moslem,» teatas mees.

Viini politsei pressiesindaja Daniel Fürsti teatel ei allunud mees politsenike käskudele ja ei eemaldanud haikostüümi ning selle tõttu tuli ta kinni võtta.  

Mehe tööandja, elektroonikakauplus koos reklaamiagentuuriga, mis kaupluse reklaamikontseptsiooni välja mõtles, lubas trahvi ära maksta.

«Me ei oleks iialgi arvanud, et burkakeelu alla lähevad ka karnevalikostüümid ja maskotid,» teatas reklaamiagentuuri tegevjuht Eugen Prosquill.

Ta lisas, et meditsiinitöötajad ja päästjad peavad vahel kandma nägu katvaid asju ning küsis, kas neid hakatakse ka massiliselt trahvima.

Austrias jõustus burkakeeld 1. oktoobril ja alates sellest on politseil rohkem tööd olnud. Meedia arvates pingutab politsei üle, kuna tegutseb meelevaldselt, võttes kinni ka neid, kellel on ebatavaline või lai ja pikk riietus, mida ei saa burkaks nimetada.

Austria politsei nõuab naiselt näokatte ja rätiku eemaldamist
Austria politsei nõuab naiselt näokatte ja rätiku eemaldamist Foto: BARBARA GINDL/AFP/Scanpix

Politsei pidas kinni ka naisjalgratturi, kes treenis hommikusel jahedal ajal ja kes oli pannud külma kaitseks näo ette salli. Võimuesindajad arvasid, et tegemist on moslemiga, kuid ei olnud.

Seaduseandjad sekkusid, kuna politsei on uut seadust tõlgendanud väga omavoliliselt. Nad teatasid, et burkakeelu alla ei kuulu karnevali- ega halloweenikostüümid ega ka spordirõivaste osad, mida saab tuule, liiva ja jaheduse kaitseks näo ette panna ning mitmete ametite esindajate näokatted. 

Austria meedias on alates 1. oktoobrist, mil burkakeeld jõustus, lahatud selle olemust ja tagajärgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles