Lapimaal sadas selle sügise esimene, kolmesentimeetrine lumi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerge lumekate
Kerge lumekate Foto: Kirill Kukhmar/Kirill Kukhmar/TASS/Scanpix

Soome meteoroloogide teatel sadas Lapimaal maha selle sügise esimene lumi, mis küll paari päevaga sulab, kuid kuna lumekihi paksus oli kolm sentimeetrit, saab selle esimeseks lumeks lugeda.

Soome meteoroloogiaameti teatel on sügisene esimene lumi see, kui kella 8.00 ajal hommikul on mõõtmiskohtades lumekihi paksus vähemalt üks sentimeeter, edastab Yle.

Paarisentimeetrine lumi
Paarisentimeetrine lumi Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/Scanpix

Põhja-Soomes Lapimaa tundras võib lund sadada juba augustis-septembris, kuid ametlikult hakatakse lumekihi paksust mõõtma oktoobris ning Lõuna-Soomes sajab esimene lumi tavaliselt maha novembris.

Soome meedia teatel oli täna hommikul lumevaip maas näiteks Saariselkä matkakeskuse aladel ja Kittiläs, neis kahes paigas mõõdeti kella 8.00 hommikul lume paksuseks kolm sentimeetrit.  Sodankyläs sadas samuti lund, seal oli täna varahommikul maas kahe sentimeetri paksune lumekiht.

Meteoroloogid kinnitasid, et tegemist on selle sügise esimese ametliku lumega, sest lumekihi paksus oli hommikusel ajal 2 – 3 sentimeetrit.

Veel mõnes Lapimaa paigas oli näha maas lumekihti, kuid kuna kella 8.00 ei olnud neist kohtadest lume paksuse mõõtmistulemusi, siis ei saanud neid arvesse võtta.

Eile andis Soome meteoroloogiaamet Põhja-Lapimaa kohta tugeva tuule, lörtsi- ja lumesaju hoiatuse. Liikluspolitsei teatel on seal lörtsi ja lume tõttu osal teedel liiklusolud rasked. 

Lörtsi- ja lumesegune tee
Lörtsi- ja lumesegune tee Foto: RT/imago/Rene Traut/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles