Skulptor Anke Oks näitab Punases tornis maale

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane torn.
Punane torn. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Kolmapäeval, 4. mail kell 17 avab Pärnu Punases tornis oma maalinäituse “Vaatuste vahel” skulptor Anke Oks.

Kunstniku sõbra Maris Kerge sõnade järgi on Oksa maalid valminud mitmekülgselt positsioonilt. Skulptorina tajub Oks suurepäraselt asjade vormi ja ruumilisust. Kord vaatab ta balletti ja selle piiritut nüansirikkust argiselt ehk köögipoolt tundvast suunast; siis aga distantseerub ja imetleb täiust taotleva kunsti püüdmatust.

“Meid ei ole õpetatud armastama argisust,” märkis Kerge. “Üks tavaline kolmapäevahommik oma piparmünditee ja juustuvõileivaga ei ole asi, mida aastaid hiljem heldimusega meenutada. Imetleme ülevust. Kättesaamatuna taevasse kõrguvaid laevõlve ja püüdmatuid helisid. Seda osa meie hingest puudutab ka varvaskingadel lavale heljuv tantsija. Täpselt niisama palju, kui baleriin on päris ja inimlik, on ta meie jaoks ebamaine ja püüdmatu.”

Kerge teatel unustab vaataja eesriide avanedes, et tema silme ees sündiv ime sisaldab endas tegelikult kõiki proovisaali stange ääres veedetud lugematuid tunde. Väsimatut harjutamist ja liigutuste lihvimist.

Seda kõike ei ole unustanud aga Oks. Õnnelike lavanaeratuste sisse piiludes on ta tillukeste pintslitõmmete haaval lõuendeile vorminud nii balleti argipäeva kui imetluse ja kättesaamatuse.

Näitus jääb avatuks 4. juunini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles