Video: arheoloogid leidsid Türgis «jõuluvana» hauakambri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana
Jõuluvana Foto: Panther Media/Scanpix

Arheoloogide teatel leidsid nad Türgi lõunaosast Antalya provintsis hauakambri, kuhu oletatavalt maeti jõuluvana prototüübiks olnud Püha Nikolaus.

Antalya arheoloogiaameti esindaja Cemil Karabayrami teatel asub «jõuluvana» matmispaik Püha Nikolausele pühendatud kiriku varemetes, kus on alles ka sarkofaag, edastab hurriyetdailynews.com.

«Jõuluvana» krüptist paljastunud sarkofaag
«Jõuluvana» krüptist paljastunud sarkofaag Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Leidsime kiriku jäänustest mosaiikpõranda alt krüpti, mis suure tõenäosusega on seotud Püha Nikolausega, kes oli Lüükias asunud iidses Myras piiskop,» teatas asjatundja.

Hauani jõudmiseks tuli mosaiik tükk tüki haaval eemaldada ja nummerdada, et pärast kambri uurimist see uuesti tagasi panna.

Katoliku ja õigeusus kiriku andmetel ei ole Püha Nikolaus maetud Türki, kust ta pärit oli, vaid Itaaliasse Barisse Basilica di San Nicola kirikusse.

Türgi arheoloogide ja ajaloolaste sõnul ei saa usaldada ajaloolisi allikaid, mille teatel võttis üks preestrist palverändur 1087. aastal Püha Nikolause säilmed Lüükiast kaasa ja viis need Itaaliasse.

Väike-Aasia kaart, Lüükia on märgitud kollasega / wikipedia.org
Väike-Aasia kaart, Lüükia on märgitud kollasega / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Püha Nikolaus ( 3.–4. sajand) oli Ida-Rooma keisririigi Väike-Aasia poolsaare lõunaosas asunud Lüükia provintsi Myra linna peapiiskop,kellest sai kristlik pühak.

Püha Nikolaus õigeusu ikoonil / wikipedia.org
Püha Nikolaus õigeusu ikoonil / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Legendide järgi oli ta rahumeelde, heasüdamlik ja abivalmis inimene ning tulihingeline kristluse levitaja. Oma nimegi olevat ta saanud sellest, et rahvale ta meeldis. Kreeka keeles tähendab «nikao» võitma ja « laos» rahvas.

Kaks korda aastas, 6. detsembril ja 9. mail, tähistatakse Püha Nikolause mälestuspäeva  ehk nigulapäeva.

Õigeusu kirikus on Püha Nikolaus Kristuse ning neitsi Maarja järel üks armastatumaid pühakuid, kes on meremeeste, vangide, kaupmeeste, pagarite ja laste kaitsja. 

Püha Nikolause isik ja legendid on osaliselt eeskujuks jõuluvana tegelaskuju tekkimisele. Ingliskeelsetes riikides nimetatakse jõuluvana Santa Clausiks, see nimi tuleneb Saint Nicolausist ehk Püha Nikolausist. 

Jõuluvana
Jõuluvana Foto: Panther Media/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles