Arheoloogid leidsid Vana-Kreeka laste haudadest 2000-aastaseid Barbiesid ja Kene

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbie ja Ken
Barbie ja Ken Foto: MARK LENNIHAN/AP/Scanpix

Arheoloogid leidsid Vana-Kreeka kunagises sadamalinnas Parionis, mis asub tänapäeva Türgis, väljakaevamistel laste haudu, kus olid umbes 2000-aastased mänguasjad.

Ekspertide sõnul panid vanemad need oma lastele hauda kaasa, et nad saaksid ka Hadeses ehk allilmas oma lemmikmänguasjadega mängida, edastab ancient-origins.net.

Inimest kujutav savikuju
Inimest kujutav savikuju Foto: Werner Forman/Scanpix

Türgi Çanakkale provintsis väljakevamisi juhtinud Atatürki ülikooli arheoloogi Hasan Kasaoğlu sõnul leidsid tema ja ta meeskond tüdrukute haudadeset naissoost nukke ja poiste haudadest meessoost nukke, kuid ka loomade, kaasa arvatud hobuste kujusid.

Antiikaegne hobust kujutav mänguasi
Antiikaegne hobust kujutav mänguasi Foto: Archive/Scanpix

«2000 aastat tagasi olid olema oma Barbied ja Kenid. Lastel on alates tsivilisatsiooni tekkimisest olnud mänguasju ning Vana-Kreeka kultuur ei olnud erand,» teatas Kasaoğlu.

Barbie nukud
Barbie nukud Foto: NICKY LOH/REUTERS/Scanpix
Ken
Ken Foto: Stan Honda/AFP/Scanpix

Lisaks iidsetele Barbiedele ja Kenidele leiti ka mütoloogiliste olendite kujusid ja isegi üks väikelapse joogianum, mis oma kujult meenutab tänapäeva lutipudeleid.

Kreeklased asutasid Parioni 709. aastal eKr ja see kuulus Vana-Kreeka linnriikide ühendusse, mida juhtis Ateena. Hellenistlikul perioodil oli seal kuningaks Makedoonia päritolu väejuht Lysimachus (umbes 360 – 281 eKr).

Lysimachuse kuju Rooma impeeriumi ajast / wikipedia.org
Lysimachuse kuju Rooma impeeriumi ajast / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Arheoloogilised väljakaevamised Türgis
Arheoloogilised väljakaevamised Türgis Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

Vana-Rooma ajal kuulus Parion, mis kandis siis nime Parium, Rooma impeeriumi koosseisu, olles Aasias Hellespontose provintsis.

Teada on Türgi leidudest veel vanemaid mänguasju, mis on valmistatud hirvesarvedest ja pärinevad 4500 aasta tagusest ajast. Need leiti Venemaalt Uuralitest Tšeljabinski oblastist Itkuli järve äärest.

Venemaa Itkuli järv
Venemaa Itkuli järv Foto: wikipedia.org.

Arheoloogide sõnul ei olnud iidsetes kultuurides nukud ainult mänguasjad, vaid neid kasutati sageli ka kurjade vaimude peletamiseks.

Türgi aladelt on ka varem leitud iidseid mänguasju. 2016. aastal leiti Acemhöyüki arheoloogiliste väljakaevamiste paigast mänguasju, mis pärinesid pronkisajastust. Nende seas oli meie mõistes ka kõrinaid. Tegemist oli terrakotafiguuridega, mille sisse oli pandud väikeseid kive, mis kuju raputades heli tekitasid. Veel leiti naistefiguure, mis viitasid viljakusele. 

Neoliitikumist pärit kujud
Neoliitikumist pärit kujud Foto: Werner Forman/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles