Oriendi festivalil näeb Indias sajandeid keelu all olnud odissi tantsu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odissi tantsija
Odissi tantsija Foto: Orient

11.-15. maini Tallinna Loomaaias toimuval ida muusika festivalil Orient näeb esmakordselt Eestis odissi tantsu, mis oli briti ülemvõimu ajal Indias keelatud. 2000 aastat vana tantsustiil tundus nii brittidele liialt seksuaalse alatooniga.

Ajalooliselt välja kujunenud traditsiooni tõttu tantsisid odissi tantsu naisteriietes noored mehed, mis toonases India kultuuriruumis polnud tabu. Pealegi oli tants tihedalt seotud religiooniga ning ei kandnud sügavalt seksuaalset alatooni.

Uute, briti isandate võimuletulekuga Indias 17. sajandil, keelustati aga odissi tants ning enamus professionaalselt kõrgel tasemel olnud tantsijatest hakkasid äraelamiseks tegema prostitutsiooniga. Nii vajus odissi tants – üks kaheksast hindu kultuuri klassikalisest tantsust – põlu alla tervelt kolmeks sajandiks.

Siiski polnud odissi tantsu saatus otsustatud. Peen tantsutehnika anti üle põlvest põlve ning nii õnnestus odissi stiilil põluaastad üle elada. Peale India vabanemist briti ülemvõimu alt 1946. aastal on odissi tants taas au sees. Kuigi tantsu tehnika on säilinud ning mõnel pool tantsivad seda senimaani mehed, on enamike truppide tantsijatest tänapäeval naised.

Ka tänapäeva popkultuurile on odissi tants oma jälje jätnud. Michael Jackson kasutas odissi naistantsijat ning teeb ka ise paar žestiliigutust odissi tantsustiilis oma 1991. aastal valminud videos Black or White. Samuti on odissi tantsustiilist mõjutusi saanud Madonna, kes kasutas odissi žeste videos Frozen ning oma live showdes promomaks 1997. aastal valminud albumit Ray of Light.

Odissi tantsu saab ida muusika festivalil Orient näha 12. mail Tallinna Loomaaia suures kontserttelgis.

Festivali Orient aitab Eestisse tuua Kultuuripealinn Tallinn 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles