NASA hoiatus: 2012. – 2013. aasta päikesetorm võib maailma kiviaega paisata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) pilt Päikesest
NASA Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) pilt Päikesest Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur hoiatas juba 2006. aastal, et alates 2010. aastast Päikese aktiivsus suureneb ning 2012. või 2013. aastal on oodata ülitugevat päikesetormi.

Nüüd kordasid NASA teadlased oma hoiatust, kuid samas lisati, et maailm ei ole valmis selleks, mis ees oodata võib, kirjutab wordpress.com

Teadlaste sõnul mõjuvad Päikese võimsad magnettormid kahjulikult elektroonikale ja tehnoloogiale, võides maailma lausa kiviaega tagasi paisata.

NASA heliofüüsika osakonna juhi Richard Fisheri sõnul oli Päikese aktiivsuse suurenemine juba ammu teada, kuid pole teada, kui ränka mõju see inimtsivilisatsioonile avaldada võib.

Mitmete astrofüüsikute arvates jõuab Päikese aktiivsuse tippaeg kätte just 2013. aastal ning siis võib Maad tabada ülisuur kogus magnetilist energiat. Protuberantsid ehk päikeselaigud muudavad Maa magnetvälja.

«Juba ammu on teada, et päikesetormid ja magnetkiirgus mõjutavad kommunikatsioonivahendeid. Enam ei pruugi satelliidid ega navigatsiooniseadmed töötada. Segi paiskub kõik, mis on elektrooniline. Seda muidugi juhul, kui ennetavaid meetmeid kasutusele ei võeta,» selgitas Fisher.

NASA teadlane lisas, et samalaadne Päikese aktiivsuse suurenemine oli ka 1859. aastal, kuid paari aasta pärast saabuv on veelgi võimsam.  Varasemal ajal ei sõltunud inimeste elu elektroonikast.

2008. aastal avalikustas USA teaduste akadeemia sünge raporti, mis juhtuks nii-öelda halva kosmilise ilma tagajärjel. Tõdeti, et selline torm võib hävitada tänapäeva arenenud ühiskonna alustalaks oleva tehnoloogia, millele järgneb majanduse kokkuvarisemine ning kaos. Suurlinnu ohustab elektrist ilmajäämine, infrastruktuuri kokkuvarisemine, toidu ja vee lõppemine. Selle tagajärjel võivad tekkida rahutused ning hakkavad levima haigused. Miljonid inimesed võivad hukkuda.

Teadlaste väitel ei ole nende hoiatust tõsiselt võetud.

Fisheri sõnul on Päikese magnetilise energia tsükkel tipus iga 22 aasta tagant. Päikeselaigud ehk protuberantsid on aga maksimumis iga 11 aasta järel.

Fisheri kinnitusel näitavad arvutused, et 2012. – 2013. aastal satuvad need kaks asja ühele ajale ning selle tõttu on oodata ülikõrget magnetkiirgust.

Sellega seoses on hakatud spekuleerima, et saabub maailmalõpp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles