Fotovõistlus vääristab looduslikke pühapaiku

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvrikivi "Ristivälja suurkivi" Kolga-Jaani vallas Parika külas. Mullune parim laste kuva.
Ohvrikivi "Ristivälja suurkivi" Kolga-Jaani vallas Parika külas. Mullune parim laste kuva. Foto: Toomas Koitmäe

Maavalla koda kuulutab välja fotovõistluse “Maavalla hiied 10224”, et neljandat korda toimuva võistlusega jäädvustada looduslike pühapaikade ilu ja valu ning suunata inimesi märkama esivanemate väekohtade väärtusi.

Taarausuliste ja maausuliste Maavalla koja kirjutaja Andres Heinapuu seletuse kohaselt on hiied ja muud looduslikud pühapaigad meie vanimad looduskaitsealad ja pühamud. “Seal on põimunud meie maa ja rahva lugu ja vägi,” kirjutab ta. “Märkamist väärib seegi, kuidas inimene pühapaiku hoiab ja kasutab, olgu siis esivanemate heade tavade vaimus või hoopis teadmatult ja vääriti.”

Võistlusel osalema on oodatud kõik inimesed, sõltumata vanusest. Pildil võivad olla ajaloolised looduslikud pühapaigad: hiied, üksikud pühad puud, allikad, kivid ja ristipuud. Üles võib võtta pühapaika toodud ande ja raviesemeid, inimesi pühapaigas jõudu kogumas, ande jätmas, ravimas, tuld tegemas, nõu pidamas jm ajaloolisi tavasid
järgimas.

Kurvema poole pealt võib pildile püüda pühapaigas toimuvat reostamist, hävitustööd ja selle jälgi. Jäädvustatud paik või ese peab olema äratuntav. Võistlustöid saab saata 30. oktoobrini.

Võistluse tulemused kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte 19. novembril Tartus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles