«Radar» avab ukse söömishäirete õudusesse: dieet võib muutuda eluohtlikuks kinnisideeks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Radar»
«Radar» Foto: Kanal 2

Igal aastal pöördub üha enam inimesi arsti poole söömishäirete tõttu. Söömishäirete spetsialistid kinnitavad, et tegemist ei ole enam teismeliste tüdrukute haigusega, vaid see puudutab kõiki - noori  ja vanu, naisi ja mehi. Radarile räägivad kaks noort naist avameelselt oma söömishäiretest - sellest, kuidas see tekkis, kuidas nad ravile jõudsid ning kuidas nad sellega igapäevaselt võitlevad.

«Minu tollane noormees võttis põhikooli lõpetamise foto enda kätte. Sellest pildist nii-öelda asi algaski. Ta ütles ainult ühe lause, et sa võiksid olla sama peenike kui sellel põhikooli pildilgi,» meenutab tänases Radaris 23-aastane Agneli Saat, kuidas sellest lausest sai tema dieedipidamine alguse.

«Mõni hommik oli niimoodi, et ma isegi öösel ei maganud, et ma olin nii elevil, et saan kommi süüa,» meenutab Agneli.

«Ma arvan, et ma võisin olla kuskil 11-12-13, kui ma hakkasin päriselt juba näljutama ennast,» meenutab Radaris teine neidis, 18-aastane Pille. Inimene on ennast nii haigeks viinud ja tema ainukene selline nõusolek midagi endale juurde võtta on see, et ta ütleb, et ma olen nõus ainult oma uriini jooma, sellepärast, et ma ei taha ühtegi grammi oma kehale lisaks saada, ehk et juba selline väga-väga häirunud mõttekäik,» räägib Tallinna Lastehaigla psühhiaater ja psühhoterapeut Anne Kleinberg ning kinnitab, et anoreksia suremus on väga kõrge, psüühikahäiretest üks suurimaid.
Kuidas on dieedipidamine ning pidev vajadus paista välja ilusana saamas eestlasi kimbutavaks äärmiselt ohtlikuks eluviisiks, ning kui karmiks võib tähelepanuta jääv söömishäire kujuneda, vaata täna õhtul kell 20 Kanal 2 saates Radar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles