Sugu vahetanud lekitaja Chelsea Manning sai Kanadasse sisenemise keelu (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: Steven Senne/AP/Scanpix

USA armee endine sõdur ja luureanalüütik Bradley Manning, kellest on nüüdseks saanud naine nimega Chelsea Manning, teatas et, kuna ta on USAs kriminaalkorras karistatud, sai ta Kanadasse sisenemise keelu.

Manning tahtis möödunud reedel, 22. septembril siseneda Kanadasse Quebecis Lacolle’i piiripunkti läbides, kuid teda ei lubatud riiki, edastab The Guardian.

Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: Steven Senne/AP/Scanpix

Eile, 25. septembril postitas Manning Twitterisse kirja, mille ta sai Kanada immigratsiooniametilt ja milles selgitatakse, et kuna ta on USAs kohtulikult karistatud, siis ei saa ta Kanadasse siseneda. Kanada seaduse järgi võrdub riiklike dokumentide lekitamine, kohtulik karistamine ja vangis olemine riigireetmisega.

«Seega, ei tohi ma vist mitte kunagi enam Kanadasse minna? Selles riigis võrdub süüdimõistmine ja karistus, nagu mulle määrati, riigireetmisega,» teatas Manning.

Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: Steven Senne/AP/Scanpix

Kanada migratsiooniameti kirjas on, et Manning pani toime kuriteo, mis Kanada seaduse järgi on riigireetmine ja mille eest saab Kanadas määrata kuni 14 aasta pikkuse vangistuse.

Kanada peaminister Justin Trudeau ei soovinud pressikonverentsil Manningu juhtumit kommenteerida, sest tema sõnul ei ole tal kõik nüansid teada.

Kanada peaminister Justin Trudeau
Kanada peaminister Justin Trudeau Foto: imago stock&people/imago/United Archives

USA kohus määras Manningule 2013. aastal 35 aasta pikkuse vangistuse rohkem kui 700 000 USA militaar ja diplomaatilise saladokumendi lekitamise eest paljastusportaalile WikiLeaks.

Bradley Manning
Bradley Manning Foto: ALEX WONG/AFP/Scanpix

Manning oli eeluurimisvangistuses ja vangis kokku seitse aastat, möödunud aastal üritas ta endalt elu võtta. USA president Barack Obama andis talle selle aasta jaanuaris mõni aeg enne ametist lahkumist armu ja ta vabastati Fort Leavenworthi vanglast mais.

Vangistuse ajal hakkas Manning saama hormoonravi, et saada naiseks. Ta muutis pärast vabanemist oma välimust ja plaanib minna soovahetusoperatsioonile. 

Bradley Manning
Bradley Manning Foto: BENJAMIN MYERS/REUTERS/Scanpix
Chelsea Manning
Chelsea Manning Foto: Steven Senne/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles