USA väikelinnas paljastus 518-aastane Nürnbergi kroonika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken Sanders uurimas 1493. aastast pärit Nürnbergi kroonikat
Ken Sanders uurimas 1493. aastast pärit Nürnbergi kroonikat Foto: SCANPIX

USA vanade raamatute kaupmees Ken Sanders sai üllatuse osaliseks, kui ta Utahi osariigis Sandy väikelinnas möödunud laupäeval toimunud vanade teoste laadalt harulduse avastas.

Oma pika karjääri jooksul on Sanders harjunud sellega, et inimesed talle oma vanu raamatuid näitavad ja nende väärtust hinnata lasevad, kirjutab Yahoo News.

Sandersi sõnul on suur osa talle näidatud raamatutest olnud üsna kaheldava väärtusega. Kuid seekord leidis ta lausa kullatüki.

«Minu juurde tuli mees, kes võttis kilekotist raamatu välja. Mees kinnitas, et tegemist on väga, väga vana teosega. Mina mõtlesin, et jälle keegi, kes vist midagi vähetähtsat pakub,» meenutas Sanders.

Mehe kotist paljastus lõpuks saksakeelne Nürnbergi kroonika, mis oli trükitud 1493. aastal.

Seda teost peetakse 15. sajandi üheks varajasemaks ja rikkalikumate illustratsioonidega teoseks.

«Ma oli keeletu. Selline raamat siin USA keskläänes,» lisas Sanders.

Sanders on kindel, et vana maja pööningult avastatud raamat on ehtne. Raamatu lehed on võrdlemisi heas seisukorras, kuid osa neist on köite küljest lahti tulnud.

Sanders jätkas, et selle raamatu väärtus ei ulatu miljonitesse, sest seda Nürnbergi kroonikat on maailmas sadu eksemplare. Kõige enam kahandab teose väärtust asjaolu, et kolmandik lehekülgedest on puudu.

San Francisco raamatupoodniku John Windle`i arvates võib selle teose, kui ta oleks väga heas seisukorras,  väärtus ulatuda miljoni dollarini. Utahist leidud eksemplari hind võib maksimaalselt olla 50 000 dollarit.

Ken Sandersi arvates ei ole teose rahaline väärtus oluline.

«Minu jaoks on tähtis, et sain hoida käes trükiajaloo algusaegade teost. Nüüdisajal loevad inimesed aina vähem raamatuid, kuid meil on siin nüüd raamat, mis on vastu pidanud üle 500 aasta,» lausus Sanders.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles