Video: kas ainult sügisesel ja kevadisel pööripäeval saab muna püsti seisma panna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna
Muna Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Täna, 22. septembril algab astronoomiline sügis, mil päev ja öö on sama pikad ehk 12 tundi.

Sügisesest pööripäevast alates ületab öö pikkus põhjapoolkeral päeva pikkuse, lõunapoolkeral aga ületab päeva pikkus öö pikkuse.

Väite järgi saab pööripäevadel, kuid eelkõige sügisesel ja kevadisel pööripäeval, panna kanamuna otsale seisma ja ta ei kuku ümber.

Munad
Munad Foto: Panther Media/Scanpix

Teooria järgi on pööripäevadel Maa gravitatsioon erinev  ja tugevam, mille tõttu on mitmeid objekte, kaasa arvatud muna, võimalik püsti seisma panna.

Muna
Muna Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sotsiaalmeedias kommenteerinute sõnul on nad näiteks üritanud ka põrandaharja, nuga, lusikat ja muid kodumajapidamises olevaid esemeid, mis tavaliselt ise püsti ei ole, püsti seisma panna.

Youtube'is on videoid, millel teadlased selgitavad, et muna on võimalik seisma panna ükskõik, millisel ajal, mitte ainult sügisesel ja kevadisel pööripäeval. Päeva ja öö pikkuse muutumine poolkeradel ei mõjuta munade püsti olemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles