Mehhiko päästetöötajad otsisid koolirusudest last, keda ei ole olemas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääste- ja otsimisoperatsioon Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes
Pääste- ja otsimisoperatsioon Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes Foto: Miguel Tovar/AP/Scanpix

Eile teatas rahvusvaheline meedia, et Mehhiko maavärina järgselt on pealinna Mexico koolis lapsi rusudes lõksus ning nende seas on 12-aastane Frida Sofia, kes andis oma perele sõnumiga märku, et ta on elus.

Mehhiko lõunaosa tabas 19. septembril maavärin magnituudiga 7,1, tekitades pallu purustusi ning võttes elu rohkem kui 200 inimeselt ja vigastades üle 2000 inimest.

Mehhiko maavärinas varisenud hoone
Mehhiko maavärinas varisenud hoone Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Kannatada sai ka pealinnas asuv Enrique Rébsameni kool, mille varingus hukkus senistel andmetel 21 last ja neli õpetajat, kuid umbes 30 lapse ja kümnekonna õpetaja kohta andmed puuduvad.

Päästetöötajad Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes
Päästetöötajad Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes Foto: JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/Scanpix

Päästjateni jõudis info, et koolirusudes on elus 12-aastane tüdruk ja nad käivitasid päästeoperatsiooni, mis kestis üle 30 tunni, kuid tulemust ei olnud.

Päästetöö Mexico Enrique Rebsameni koolis
Päästetöö Mexico Enrique Rebsameni koolis Foto: JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/Scanpix

Lõpuks ilmnes, et nimetatud koolis ei õpi mitte ühtegi 12-aastast Frida Sofiat ning tegemist on valeinfost tingitud segadusega.

Päästjate esindajate teatel rassisid nad üle 30 tunni mõttetult, sest ilmnes, et otsitud last ei ole olemas. Samas oleks nad selle ajaga võinud aidata neid, kes tõesti maavärina järgselt on lõksus ja vajavad abi.

«Kaotasime valeinfo tõttu kallist aega ja see võis võib olla minna maksma nii mõnegi inimelu,» olid päästjad kriitilised. 

Mehhiko televisioon edastas samuti valeinformatsiooni, mille kohaselt olid päästjad jõudnud tüdruku ja veel nelja inimeseni. Ka soojuskaamera olevat näidanud varisenud hoones nelja elusa inimese asukohta.  

Pääste- ja otsimisoperatsioon Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes
Pääste- ja otsimisoperatsioon Mexico Enrique Rebsameni kooli rusudes Foto: Miguel Tovar/AP/Scanpix

«Tegime kõik, et leida lapsi elusana, kuid meie andmetel on rusude alla jäänud lapsed hukkunud. Maavärinast on möödas mitu päeva ja kellegi elusolemine seal on tõeline ime, kuid me jätkame oma tööd,» teatasid päästjad hiljem.

Mehhiko televisioon ei saanud näidata Frida Sofia kangelaslikku päästmist, küll aga näidati, kuidas päästetöötajad leidsid hoonejäänustest 58-aastase õpetaja surnukeha ning hiljem veel ka umbes seitsmeaastase tüdruku ning mehe ja naise surnukeha. 

Senistel andmetel on päästetud 11 last ja täiskasvanut.

Kooli juurde kogunes pärast maavärinat palju vanemaid, kes ootasid infot oma laste saatuse kohta. Vanemad ega päästjad ei tea täpselt, kust sai info elus oleva Frida Sofia kohta alguse ja kes seda levitas. Niinimetatud Frida Sofia vanemaid ega teisi pereliikmeid vanemate seast ei leitud.

Mehhiko pealinnas Mexicos varises maavärina tõttu koolihoone
Mehhiko pealinnas Mexicos varises maavärina tõttu koolihoone Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix

Kooli juures toimus ka vabaõhumissa, milles mälestati maavärinas hukkunuid.

Vabaõhumissa Mexico Enrique Rebsameni kooli juures
Vabaõhumissa Mexico Enrique Rebsameni kooli juures Foto: Rebecca Blackwell/AP/Scanpix

Seismoloogide sõnul tabas Mehhikot ka 7. septembril maavärin, selle magnituud oli kaheksa.  Seega oli 19. septembri maavärin, mille magnituud oli 7,1,  vähem kui kahe nädala jooksul juba teine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles